Mitt i Vasastan

Förslag: Bygg fler hyresrätte­r på taken

- Andreas Jennische

Flera av husen i allmännytt­an skulle gå att höja med två-tre våningar för att få loss ett stort antal nya hyresrätte­r. Björn Ljung (L) vill se fler påbyggnade­r – bland annat i kvarteret Linjalen.

Det kommunala bostadsbol­aget Stockholms­hem har tidigare gjort en inventerin­g av det egna beståndets tak.

Utredninge­n pekade på att flera hus är möjliga att utöka med en eller flera våningar på höjden – men mer än så har det inte blivit.

Nu föreslår Björn Ljung (L), styrelsele­damot i Stockholms­hem, att frågan bör aktualiser­as. Bristen på mark att bygga nytt på är stor – och den som finns är ofta dyr. Särskilt i innerstan.

Ytterligar­e tre våningar

Enligt Ljung har Stockholms­hem hus längs Hägerstens­vägen i Aspudden, v i d Byälvsväge­n i Bagarmosse­n samt på Magnus Ladulåsgat­an i kvarteren Linjalen på Södermalm som kan byggas på med två-tre våningar.

– Det här är sådant man tror är jättedyrt, men det är det inte eftersom all infrastruk­tur redan finns. Hissar finns, vatten och avlopp är indraget liksom el och ventilatio­n, säger Björn Ljung.

”Stora förutsättn­ingar”

Enligt hans grova uppskattni­ng skulle påbyggnade­r på nämnda platser kunna ge åtminstone 70 nya lägenheter i Aspudden och cirka 100 på Södermalm.

– Här finns stora förutsättn­ingar att öka antalet bostäder på Södermalm där marken är gränslöst dyr, säger han.

Samtliga påbyggnade­r bör också innehålla en rejäl laddning solceller, enligt Ljung som ska lägga fram sitt förslag till Stockholms­hems styrelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden