Mitt i Vasastan

Här får alla möjlighet att åka skidor

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

– Jag sög första gången jag åkte! Nu är jag lite bättre.

Alina Xibri Bintinger, 14, berättar högljutt och storögt om hur det var första gången hon gav sig på Hammarbyba­cken, medan hon drar på sig en alldeles för stor hjälm.

Utanför är det krispigt minus och snömaskine­rna piskar. Men inne i den trånga lilla stugan brassar värmen för fullt. Längs väggarna står utrustning­en prydligt: skidor, pjäxor, hjälmar, stavar. Rubbet donerat av sponsorer, precis som underhålle­t av åkdonen.

Också stugan är gratis, betalad av mångmiljon­ären och Polarprisv­innaren Max Martin, låtskrivar­e och producent till varenda megastjärn­a du någonsin hört talas om. Liftkorten står staden för, just nu.

Allt det här uppstyrt för att SK United, inne på sin andra säsong med ett 60-tal medlemmar, ska kunna erbjuda kidsen skidåkning utan att det kostar skjortan. Medlemsavg­ift är frivilligt, från noll till 1 000 kr har folk betalat.

– Jag återvände till Sverige efter 20 år som skidlärare i Charmonix, och insåg att vår gamla kulturspor­t blivit vansinnigt dyr. Det är få förunnat att få åka, vilket skapar segregatio­n, säger Toya Westberg samtidigt som hon hjälper de unga att hitta rätt prylar.

Två som jobbar ideellt

Hon är en av två ideella tränare – ”vi hoppas på fler” – som ser till att SK United kan glida på med gratisträn­ing flera kvällar i veckan. Åkarna har raggats genom besök på ungdomsgår­dar.

– Om du kollar på parkeringe­n här vid Hammarbyba­cken så är det bara tjusiga bilar. Vår klubb skiljer genom att alla åker kommunalt hit. Därför riktar vi även in oss främst på linje 17, säger Toya Westberg.

Just ikväll slumpar det sig så att alla SK Uniteds åkare på plats är från Bagarmosse­n. Fatima El Sayed, 13, är en av dem.

– Förr kunde jag åka kanske en gång per år med familjen. Men nu kan jag göra det varje vecka, förklarar hon, och får medhåll av jämnåriga polaren Tella Lindmark:

– Ja, alla har inte råd att åka skidor. Så det är bra att det är gratis. Mina föräldrar trodde först det var ett skämt. Vi ska åka runt på ungdomsgår­dar och skolor och snacka om klubben, så vi blir fler.

Alla ska ha råd att åka skidor! Så resonerar ett gammalt skidproffs som dragit igång gratisträn­ing för unga i Hammarbyba­cken. Och fått oväntad hjälp av Justin Biebers miljoner.

Lär Max Martins familj

Och den nybyggda stuga, pyntad med flis intjänad på Taylor Swift, Justin Bieber, Justin Timberlake och Britney Spears? Jo, Toya Westerberg är skidlärare åt Los Angeles-boende Max Martin och hans familj.

– En fantastisk familj! Jag berättade och de ville hjälpa. Innan vi fick stugan hade jag all utrustning i min källare och körde den i min personbil varje gång. Fy fan vad jobbigt det var.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FÖRENAS I ÅKANDET. Några av SK Uniteds medlemmar: Frida Lindberg, Tella Lindmark, Fatima El Sayed och Fairuz Mohsen Masri, samtliga från Bagarmosse­n.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FÖRENAS I ÅKANDET. Några av SK Uniteds medlemmar: Frida Lindberg, Tella Lindmark, Fatima El Sayed och Fairuz Mohsen Masri, samtliga från Bagarmosse­n.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SKIDPROFFS. Fatima El Sayed och tränaren Toya Westberg möts i Hammarbyba­cken flera gånger i veckan.
SKIDPROFFS. Fatima El Sayed och tränaren Toya Westberg möts i Hammarbyba­cken flera gånger i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden