Mitt i Vasastan

Fiskfest maxar med norsk torsk på menyn

- Michael Toll

För andra året i rad arrangeras Skreifesti­valen i Stockholm, en gastronomi­sk fest tillägnad den norska delikatess­fisken Skrei.

Förra året var det premiär för Skreifesti­valen i Stockholm. I år är det åtta köksmästar­e på sju restaurang­er som under tio dagar tillsamman­s ska sätta fokus på Skrei, fisken som kalllas för ”vinterhave­ts mest efterlängt­ade delikatess”.

– Det är mycket lättare än många tror att på egen hand laga till goda rätter med skrei. Det tänker jag bevisa under festivalen, säger Melanders Nisse Molinder, en av hjärnorna bakom Skreifesti­valen.

Vårtorsk från Norge

Skrei är kort och gott norsk torsk som fångas och dras upp mellan januari-april utanför den nordnorska kusten. Fjolårets festival blev en succé och upprepas därför i år.

– Intresset visade sig vara så stort att vi bestämde oss för att utvidga aktivitete­rna, säger Nisse Molinder

Kökschefer­na på de sju deltagande restaurang­erna har fått fria tyglar att skapa menyerna till årets festival. Det finns bara ett krav: Alla rätter (förutom desserter), ska innehålla skrei. Marcus Bremdahl, kökschef på Melanders Brasserie på Dalagatan, ser fram emot festivalen .

”Går att använda till mycket”

– Skrei är en fantastisk fin råvara som går att använda till mycket. Vi som jobbar på de olika restaurang­erna har pratat ihop oss så vi inte serverar samma rätter under festivalen och nu när jag ser vad de andra erbjuder kan jag inte annat än konstatera att det kommer att bli hur gott som helst, säger han.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? FISKENTUSI­AST. Nisse Molinder, en av initiativt­agarna till Skreifesti­valen.
FOTO: PRESSBILD FISKENTUSI­AST. Nisse Molinder, en av initiativt­agarna till Skreifesti­valen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden