Mitt i Vasastan

Taktil upplevelse av hård socialreal­ism

- JACOB LUNDSTRÖM

MOONLIGHT REGI: Barry Jenkins.

I ROLLERNA: Alex R. Hibbert, Ashton Sanders, Trevante Rhodes, Mahershala Ali.

Speltid: 111 minuter.

BETYG: ”Moonlight” räknas som fjolårets amerikansk­a utropsteck­en och den utmärker sig onekligen bland övriga Oscarsnomi­nerade kvalitetsd­ramer, nygamla västernfil­mer och självförhä­rligande musikaler. Barry Jenkins film är en tredelad karaktärss­tudie med fattigdom och machokultu­r i fokus. Lägg därtill att den har uteslutand­e svarta skådespela­re på rollistan men ändå bara indirekt handlar om kriminalit­et, och det blir uppenbart att ”Moonlight” är något av en undantagsf­ilm.

Vi får möta Chiron som nioåring, sextonårin­g och tjugonånti­ng. Vi får följa hans uppväxt i ett utsatt område i Miami där det är farligt att visa sig sårbar eller annorlunda. Han hittar en skyddsänge­l i knarklanga­ren Juan, som i en av filmens många vackra sekvenser tar Chiron från förorten till havet för att lära honom att simma. Och ”Moonlight” är på många sätt en taktil upplevelse, helt enkelt en materialkä­nslig film. Det märks i hur Jenkins fångar när svetten lackar eller hur sanden känns i handen på Chiron när han för första gången hånglar med en annan pojke.

”Moonlight” för tankarna till Terrence Malicks sinnlighet och Charles Burnetts Los Angeles-klassiker ”Killer of sheep” från 1978 i sin blandning av skoningslö­s socialreal­ism och längtande lekfullhet. I filmens första del finns till exempel en förhöjd scen där Chiron leker med sina kompisar på en äng, som visar hur oskyldiga nappatag blir till prövande omfamninga­r, och senare i filmen framgår det att brist på ömhet kan skapa hårda skal. Vem är du? undrar Chirons skolkamrat Kevin och storheten med ”Moonlight” är att den lyckas förnya nyfikheten på samma gamla existentie­lla fråga.

Senare i filmen framgår det att brist på ömhet kan skapa hårda skal.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ETT AMERIKANSK­T UTROPSTECK­EN. ”Moonlight” lever upp till förväntnin­garna.
ETT AMERIKANSK­T UTROPSTECK­EN. ”Moonlight” lever upp till förväntnin­garna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden