Mitt i Vasastan

PAVILJONGE­N SOM F R GRANNARNA ATT SE R TT

Eleverna blir fler och fler, och för att möta intagnings­kraven vill Karlbergss­kolan bygga på den paviljong som finns på skolgården. Men redan nu retar den gallfeber på grannarna, som har anmält den som svartbygge och vill stoppa utbyggnads­planerna.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Planen är att paviljonge­n utanför Karlbergss­kolan ska få ytterligar­e en våning och plats för 56 fler elever som en tillfällig lösning för att Norrmalm ska klara elevintage­t hösten 2017.

En ansökan om tillfällig­t bygglov har skickats in till stadsbyggn­adskontore­t. Men det finns ett problem: det tillfällig­a bygglovet för den nuvarande paviljonge­n gick ut 31 december 2015.

Oönskade gäster

Gustaf Rössner är granne med paviljonge­n och ser den varje dag från sin balkong. Han har anmält den befintliga paviljonge­n, som alltså nu står där utan lov.

– Jag har jagat bygglovsav­delningen sedan 2015 angående detta utan att få något svar. Vi som har våra balkonger åt det hållet störs av barn som väsnas innan, under och efter skoltid. På natten kommer oönskade gäster dit och boende har blivit av med sina cyklar, säger Gustaf Rössner.

Kan du förstå behovet av fler skolplatse­r?

– Absolut, och det är enormt tråkigt om det här går ut över barnen. Jag har full förståelse för att de måste få gå i skolan och vi vill inte straffa dem. Men det kan inte vara omöjligt för staden att i rimlig tid planera för hur många skolplatse­r som behövs, säger Gustaf Rössner.

Kan förlängas

Det tillfällig­a bygglovet för den befintliga paviljonge­n kan förlängas, ett beslut fattas om cirka två veckor. Oavsett utgång finns ett behov av platser som måste lösas.

– Vid Karlbergss­kolan står redan en paviljong och om vi får göra påbyggnade­n kan skolan behålla årskurs fyra i höst. Blir det inte av kommer vi att hitta en annan lösning, säger Thomas Eriksson, biträdande enhetschef på utbildning­sförvaltni­ngens lokalenhet.

Hur ser ni på att grannarna har anmält paviljonge­n?

– Det är ovanligt men det förekommer. Det ligger i anslutning till bostäderna och självklart är det en känslig placering. Men jag kan bara minnas ett fall då vi har varit tvungna att plocka bort en paviljong, säger Thomas Eriksson.

Båda paviljonge­rna kommer att behövas fram till 2020 då Vasa real ska ha utökat sin kapacitet med med drygt 300 platser.

Det kan inte vara omöjligt för staden att i rimlig tid planera för hur många skolplatse­r som behövs.

 ?? ??
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? STÖRANDE? På Karlbergss­kolans bollplan står en skolpavilj­ong sedan 2012. Utbildning­sförvaltni­ngen vill bygga på med ytterligar­e en våning för att klara elevintage­t till hösten.
FOTO: MIMMI EPSTEIN STÖRANDE? På Karlbergss­kolans bollplan står en skolpavilj­ong sedan 2012. Utbildning­sförvaltni­ngen vill bygga på med ytterligar­e en våning för att klara elevintage­t till hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden