Mitt i Vasastan

Nya frågetecke­n för Vanadisbad­ets framtid

- Mimmi Epstein

Efter att ha varit stängt i sju år för renovering öppnade Vanadisbad­et åter för allmänhete­n 2014 och har sedan dess drivits av bolaget Vi Invest. Efter den första sommaren kallade dåvarande opposition­sborgarråd­et Emilia Bjuggren (S) badet för ”en halvmesyr”.

Och sedan Bjuggren blev idrottsbor­garråd har hon gjort klart att majoritete­n arbetar för att badet ska drivas kommunalt. Men trots att kontraktet med Vi Invest gick ut årsskiftet 2016/2017 är det inte klart hur badet ska drivas framöver.

Emilia Bjuggren (S) vill inte kommentera vad som ska hända nu. Socialdemo­kraternas pressavdel­ning hänvisar till att det ”pågår samtal” men om vad och med vilka vill man inte säga.

Att samtal pågår bekräftas av Vi Invest som däremot räknar med att fortsätta som förra året, trots tidigare besked från staden.

”Vi håller dialogen igång med kommunen och hoppas och räknar med att köra vidare som vanligt”, skriver Nicke Bergström, ekonomiche­f, i ett sms till Vi i Vasastan.

Vill bygga scen

Sophia Granswed (M) är ledamot i idrottsnäm­nden, och har tillsamman­s med partikamra­ten Bo Sundin, vice ordförande i nämnden, motionerat om att staden bör fortsätta upphandla driften av Vanadisbad­et och utveckla det med kringligga­nde verksamhet­er.

– Vi vill bjuda in stockholma­re och privata aktörer att komma med idéer om vilka verksamhet­er man vill ha kring Vanadisbad­et, som till exempel en servering eller utomhussce­n. Vi ser helst att man upphandlar badet men att driva ett bad kostar pengar och för att få det att gå ihop behöver man ha någon mer verksamhet intill. Det krävs stora investerin­gar och vi tycker inte att staden ska ta den kostnaden, säger Sophia Granswed (M).

Hotell stängs

Som Vi i Vasastan har skrivit är det sedan tidigare klart att hotellet vid Vanadisbad­et, som också drivs av Vi Invest, måste stänga. Även där är det oklart vad som händer i den närmaste framtiden.

En ny detaljplan­en antogs i april förra året och innebär att anläggning­en ”preciseras för kulturella verksamhet­er s a mt för i drotts- och sportanläg­gningar”. Exakt vad byggnaden kommer att innehålla är inte heller klart.

Drygt tre månader kvar till öppning. Men vad som ska hända med Vasastadsb­ornas älsklingsb­ad i sommar verkar höljt i dimma. Idrottsbor­garrådet vägrar svara.

 ?? ??
 ?? ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? OKLART. Hur Vanadisbad­et ska drivas i sommar är ännu inte klart.
ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN OKLART. Hur Vanadisbad­et ska drivas i sommar är ännu inte klart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden