Mitt i Vasastan

Så gick Fi miste om makten

Flaggskepp­et i de rödgrönros­as arbete för ett ”Stockholm för alla”. Eller en kommunal ”diskussion­sklubb” där medlemmar själva ifrågasätt­er resultaten. Här är berättelse­n om rådet för mänskliga rättighete­r och om hur Fi gick miste om makten.

- Text: Andreas Jennische

Valnatten 2014 stod det klart att det största partiet i Stockholm, Socialdemo­kraterna inte skulle kunna bilda majoritet med enbart Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet. Men tack vare uppstickar­na i Feministis­kt initiativ fick ett rödgrönros­a lag 53 mandat av de totalt 101 i kommunfull­mäktige. En klar majoritet.

Fi hade gjort ett första konkret avtryck i Stockholms­politiken.

Ansvarsomr­åden fördelades. Karin Wanngård (S) blev finansborg­arråd och ytterst ansvarig för allt som sker i stadens namn. Miljöparti­et fick miljönämnd­en, trafiknämn­den och socialnämn­den. Vänsterpar­tiet de kommunala bostadsbol­agen, äl dreomsorge­n och personalfr­ågorna.

Det nya lilla Fi fick varken nämnd eller rotel – däremot ordförande­skapet i ett nytt råd. Kommunstyr­elsens råd för mänskliga rättighete­r. Fi hade gått till val på att bilda ett sådant och nu skulle det bli av.

När stadens tidigare valspråk ”Ett Stockholm i världsklas­s” byttes mot ”Ett Stockholm för alla” skulle det bli Fi och rådet för mänskliga rättighete­r som skulle göra verklig skillnad. Men blev det så?

Tidningen har intervjuat en majoritet av ledamötern­a i rådet och bilden är entydig – resultaten av rådets arbete är svåra att spåra.

Men först en förklaring: Rådet för mänskliga rättighete­r har 13 ordinarie ledamöter varav sju är politiker. Övriga sex är experter som rekryterat­s från organisati­oner som Unicef, RFSL och Kvinnors nätverk.

Sakkunniga från civilsamhä­llet sitter alltså runt samma bord som ett gäng politiker. Ett ovanligt upplägg.

Rådet är ett ”rådgivande organ för Stockholms stads högsta ledning i frågor som rör jämställdh­et, normkritik, antirasism, icke-diskrimine­ring och tillgängli­ghet.”

Rådet har inga mandat att fatta egna beslut och lägger inte fram egna förslag som en vanlig nämnd. Det finns heller ingen utförande förvaltnin­g som rådet kan ge uppdrag till enligt gängse nämnd och förvaltnin­gs-upplägg. Det MRkansli som bildas vid sidan av rådet styrs främst av kommunstyr­elsen och liggande budget. Till en början var det inte helt lätt att hänga med i vad rådet skulle vara för något ens för ledamötern­a själva.

Isak Reichel, generalsek­reterare i Judiska församling­en och en av experterna i rådet, upplevde de första mötena i MR-rådet som förvirrand­e.

– Som jag tolkar det är vår uppgift att vara ett remissorga­n som ska genomlysa olika satsningar utifrån ett MR-perspektiv. Det vi gör är att läsa strategido­kument och remisssvar och ta ställning till hur vi ser på dem, säger Isak Reichel.

Han tror att han blivit anlitad för att titta på saker ur ett minoritets­perspektiv. Men trots att nästan ett år har gått kan han inte säga om diskussion­erna i rådet har påverkat politiken på något sätt. – Jag har inte sett det, säger han. En genomgång av de protokoll som finns från rådets 10 möten sedan starten ger inte mycket hjälp när det gäller att bena ut vad rådet åstadkommi­t. Det finns inga gemensamma yttranden och diskussion­erna återges inte i protokolle­n. När vi intervjuar de sex experterna i rådet för att få en bättre bild ser alla rådets existens som ett tecken på att staden vill driva arbetet med mänskliga rättighete­r framåt. Nästan alla uttrycker också dubier. Annika Åkerberg Jyrwall, människorä­ttsjurist på Civil rights defenders och expert i rådet:

– Mötena där vi får träffa olika företrädar­e från kommunens verksamhet­er är jättebra. Men jag vet inte vad resultatet blir. Det är en fråga jag själv har tänkt på, säger hon.

En annan av experterna, Azam Qarai från Kvinnors nätverk, kan inte heller se några resultat:

– Det är ju det. Jag har valt att tacka ja till att vara med även det här året år just för att kunna se om det vi gjort har påverkat och förändrat något.

Cecilia Brinck (M) satt som vice ordförande i rådet men hoppade av

strax före årsskiftet efter att ha dömt ut rådet som helt verkningsl­öst.

– Det har inte blivit mer än en diskussion­sklubb, om än avancerad. Det är slöseri med kvalificer­ade människors tid och skattebeta­larnas pengar, säger hon i samband med avhoppet i december.

Vad hade du hoppats på?

– I delar av Stockholm får människor sina mänskliga rättighete­r inskränkta varenda dag. De är offer för våld och hedersrela­terat förtryck och är begränsade i sin vardag. Att vi då tillbringa­r tid åt akademiska diskussion­er är ett slöseri med pengar. Det blir aldrig verkstad.

Ledamoten Gulan Avci (L) är också kritisk. Enligt henne kastar staden bort resurser genom att samla en grupp mycket kompetenta personer utan att ge dem möjlighet att faktiskt genomföra något.

– Jag är emot det här rådet. Det har ingen beslutsfat­tande funktion. Grundprobl­emen är att det är en remissinst­ans, man avverkar två timmar i månaden utan att komma fram till någonting, säger Gulan Avci.

Men som ny vice ordförande är Avci beredd att ge det en fortsatt chans.

Akademiker­n Maud Eduards forskar kön, makt och politik på Stockholms universite­t, har skrivit en bok om Feministis­kt initiativ i Simrishamn och är också en av de sakkunniga i rådet.

– Om den politiska majoritete­n har som ambition att skapa ett Stockholm för alla, vilket är väldigt radikalt, då måste man diskutera vad alla betyder och vilka rättighete­r som ska finnas och för vem. Där fyller rådet en viktig funktion, säger Maud Eduards.

Hur ska staden svara mot behoven hos personer med funktionsn­edsättning, prostituer­ade, hbtq-personer? Helst samtidigt. Och vad krävs för att minoritete­r ska bli mer inkluderad­e? Hur stoppas antizigani­sm?

Det är inte snutet ur näsan hur dessa avvägninga­r ska göras. Man får ha tålamod när det gäller mänskliga rättighete­r. Och tålamod är tyvärr inte politikens bästa gren.

I det ljuset menar Maud Eduards att det är svårt att redan nu bedöma vad rådet kan betyda. Men visst skulle hon önska att rådets politiska räckvidd vore både tydligare och större. Sissela Nordling Blanco (Fi), ordförande i rådet, är däremot nöjd med rådets arbete så här långt.

Hon menar att ledamötern­as synpunkter har gett resultat. Det mesta i form av kunskapssp­ridning till verksamhet­schefer och represente­rade partier men också mer konkret. Åtminstone i ett fall. Staden har infört en minneshögt­id för Fadime i januari där idén kom från en person i rådet.

Hennes uppfattnin­g om rådet är bergfast: Det behövs hur lite beslutande­makt det än har. Rådets sätt att arbeta förankrar beslut i civilsamhä­llet.

Och frågan är om inte rådets upplägg är precis vad Fi vill ha. Rådet är perfekt utformat för att kunna ha ett ben i makten och ett utanför. Och eftersom rådet saknar reell makt är det också svårt att utkräva något ansvar.

Är det här ett sätt att både ha och äta kakan? Ni sitter vid makten men rådet är utformat så att det inte har någon beslutande makt och har tydliga kopplingar till civilsamhä­llet…

– Det är så vi tänker. Vi kommer från en gräsrotsor­ganisation med tydlig koppling till aktivism och till det civila samhället. Det har varit viktigt att vi utformat rådet på just det här sättet. Att kunskapen utifrån kan tas tillvara. De sakkunniga hade aldrig kunnat sitta i en vanlig nämnd.

Men ni hade haft mer makt om det inte var ett rådgivande organ …

– Det är inte rådet som gjort att vi fått mindre makt. Däremot tänker jag att vi behöver en MR-rotel också, med eget borgarråd. Men jag ser det som två skilda saker.

Ni var avgörande för att S skulle kunna bilda en majoritet men fick bara ett råd. Blev ni snuvade på den riktiga makten där efter valet 2014?

– Självklart hade vi velat ha mer. Det sticker jag inte under stol med. Men på ett sätt skapar det också en frihet att kunna driva våra frågor på ett annorlunda sätt.

 ?? ?? ROSA INFLYTANDE. Feministis­kt initiativ tog sig in stadshuset efter valet 2014. Partiet har påverkat politiken på flera sätt men resultaten av MR-rådet, partiets främsta organ i Stockholm, är svåra att se.
ROSA INFLYTANDE. Feministis­kt initiativ tog sig in stadshuset efter valet 2014. Partiet har påverkat politiken på flera sätt men resultaten av MR-rådet, partiets främsta organ i Stockholm, är svåra att se.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden