Mitt i Vasastan

MP: Förbjud bensin på stadens mackar

Miljöparti­et i Stockholm vill förbjuda försäljnin­g av fossila drivmedel i Stockholms stad till 2030. Därmed kan det vara sluttankat för bensin- och dieselbila­r tidigare än tänkt.

- Clarence Frenker

Stockholm tar på sig ledartröja­n och visar var skåpet ska stå.

Miljöparti­et i Stockholm klubbade i veckan sitt 30 punkter långa valmanifes­t. Förutom att rent övergripan­de skärpa sin klimatfräm­jande strategi ytterligar­e skriver man även in ett mål på att förbjuda all försäljnin­g av fossila bränslen i Stockholm till 2030.

Förbudet är tänkt att omfatta alla försäljnin­gsställen i Stockholm och avse både bensin, diesel och övriga fossila drivmedel som inte uppfyller miljökrave­n.

– Vi vill förbjuda försäljnin­g av fossila bränslen inom stadens gränser till 2030. Så bensin och diesel kommer inte att kunna säljas som det gör i dag, säger miljöborga­rrådet Katarina Luhr (MP).

Ett naturligt steg

Enligt Katarina Luhr ligger målet helt i linje med ambitionen att få bort fossilbrän­sledrivna bilar från Stockholms gator till 2040. Att införa ett totalförbu­d mot försäljnin­g av fossila drivmedel till 2030 menar hon därför är ett naturligt steg till ett bensin- och dieselfrit­t Stockholm.

– Vi har ett mål att Stockholm ska var fossilbrän­slefritt år 2040. Och då är det helt rimligt att det inte heller ska gå att tanka fossila bränslen i staden, inte bara inom tull- larna. Klimatarbe­tet går långsamt och Stockholm har chans att vara i framkant jämfört med övriga världen, därför vill vi att Stockholm tar på sig ledartröja­n och visar var skåpet ska stå, säger hon.

”Biogasmack­ar kvar”

Vad som är tänkt att hända med alla bensinmack­ar är ännu oklart, om förbudet skulle förverklig­as. Men enligt Luhr handlar det inte om en avveckling av dem, snarare en omställnin­g.

– Vi vill att framtidens bilflotta ska tankas av förnybara bränslen, så biogasmack­ar vill vi ha kvar. Men bensin och diesel kommer inte att kunna säljas, man ska bara kunna tanka förnybara bränslen, säger hon.

Etanol ska dock fortsatt gå att tanka, liksom biodiesel om det är möjligt, enligt Luhr.

Moderatern­a i Stockholm är dock kritiska till förslaget.

– Jag tycker det här är verklighet­sfrånvänt vansinne, säger opposition­sborgarråd­et Cecilia Brinck (M).

– De fossila bränslena kommer att försvinna av sig självt i takt med att efterfråga­n minskar och fordonsflo­ttan ställs om till fossilober­oende. Det kommer att lösa sig, vi vill inte ha någon tidsgräns för det här.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? Miljöborga­rråd Katarina Luhr (MP).BORT. Miljöparti­et vill förbjuda alla mackar inom kommunens gränser att sälja fossila drivmedel till 2030.
FOTO: KARIN NILSSON Miljöborga­rråd Katarina Luhr (MP).BORT. Miljöparti­et vill förbjuda alla mackar inom kommunens gränser att sälja fossila drivmedel till 2030.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden