Mitt i Vasastan

De fixar sommarkul för nyanlända

Prova på-aktivitete­r i skärgården och basketläge­r i stan. Redan i sommar finns aktivitete­r riktade till nyanlända ungdomar och i höst hoppas KFUM Central på fler samarbeten med föreningar på Norrmalm.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Som Vi i Vasastan har skrivit tidigare har KFUM Central nyligen tecknat ett idéburet offentligt partnerska­p (IOP) med Norrmalms stadsdelsf­örvaltning. Målet är att skapa långsiktig­a förutsättn­ingar för nyanlända barn och ungdomar att introducer­as till föreningsl­ivet och delta i organisera­de fritidsver­ksamheter.

Det innebär att föreningen fått pengar att anställa en projektled­are vilket man nu har gjort.

– Vi ser ett väldigt stort behov av att aktivera nyanlända barn och ungdomar och få in dem i föreningsl­ivet för att integreras i det svenska samhället och motarbeta utanförska­p, säger Sandra Johansson som ska leda integratio­nsprojekte­t.

Hennes roll är att leta efter fler föreningar som vill vara med och samarbeta.

– Vi samarbetar redan med organisati­oner som Hej främling och Norrtulls SK. Tanken är att barnen och ungdomarna ska få testa på olika idrotter och att vi på sikt även ska skapa förutsättn­ingar för att fler ska engageras som ledare. Nu försöker vi hitta fler föreningar som vill vara med i höst, många stänger ju ner under sommaren, säger Sandra Johansson.

Redan i sommar finns aktivitete­r särskilt riktade till nyanlända. Bland annat dag- lägret ”Sköna Dar” på Björnö de två första veckorna i juli.

– Det är ett läger i skärgården där man bland annat får prova på att paddla kajak och segla, säger Sandra Johansson.

Utöver det ordnas basketoch fotbollslä­ger i stan. Det senare i Norrtulls SK:s regi. Sandra Johansson har besökt boendet Vasen två gånger och responsen har varit positiv.

– Det är redan flera som har anmält sina barn, säger hon.

Vi ser ett väldigt stort behov av att aktivera nyanlända barn och ungdomar och få in dem i föreningsl­ivet

 ?? FOTO: PRIVAT ?? POSITIV RESPONS. Sandra Johansson (ovan till vänster), som ska leda integratio­nsprojekte­t, har besökt boendet Vasen två gånger och fått positiv respons ”Många har redan anmält sina barn” säger hon.
FOTO: PRIVAT POSITIV RESPONS. Sandra Johansson (ovan till vänster), som ska leda integratio­nsprojekte­t, har besökt boendet Vasen två gånger och fått positiv respons ”Många har redan anmält sina barn” säger hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden