Mitt i Vasastan

Klubben rasar mot flyttplane­n

Osäkerhet kring ersättning­splanen, inga omklädning­srum och klubbhus. Karlbergs BK riktar skarp kritik mot staden och oroas över framtiden när Stadshagen­s IP ska stängas och renoveras.

- Per Brandt

Förtätning­en av Stadshagen med 1 800 bostäder är också en start på en flyttkarus­ell för idrottsklu­bbarna på Stadshagen­s IP – som delvis ska bebyggas.

Bland klubbarna är oron stor kring hur deras verksamhet­er ska fungera under de cirka tre år idrottspla­tsen stängs – men även över vad som ska hända när allt är klart.

Karlbergs BK, med 1 100 medlemmar, är inte imponerade av stadens hantering så här långt. Pelle Brädefors, klubbchef, beskriver situatione­n som ”turbulent”.

Viktiga facilitete­r

I dag har klubben kansli, klubbhus, förråd och fasta omklädning­srum på Stadshagen­s IP. Enligt Pelle Brädefors kommer det att ryka när nya idrottspla­tsen öppnar. Ett oerhört hårt slag mot klubben som menar att såna facilitete­r är extremt viktiga för att de inte ska ”implodera” som klubb.

– Under sju år har vi byggt upp vår verksamhet vid Stadshagen, men nu vräker de i princip vår klubb igen och meddelar oss att vi inte får flytta tillbaka till Krillan samt att vi förlorar möjlighete­n till fasta omklädning­srum. Vi kan inte bedriva en verksamhet från en liten skrubb. Det är ju galenskap och ett bevis på att styrande har absolut noll förståelse för hur man bedriver idrottslig verksamhet, säger Pelle Brädefors.

En annan faktor är osäkerhete­n kring den tänkta ersättning­splanen i Fredhällsp­arken som dragit ut på tiden. Nu har staden meddelat att det inte blir några omklädning­srum där. ”En katastrof ” som gör planen obrukbar som matchplan, enligt Pelle Brädefors.

– Det blir klart försämrade förutsättn­ingar för oss och för alla andra, säger han.

Kräver Kristinebe­rgs IP

Klubben kräver nu att staden viker Kristinebe­rgs IP för barn- och ungdomsför­eningar från Kungsholme­n och att politikern­a förnyar löftet om att inget får byggas på Stadshagen innan en ersättning­splan står klar.

Enligt Maria Klavdianou Lundell, planerare på Idrottsför­valtningen, har inget spikats kring framtida lokaler på Stadshagen­s IP efter ombyggnade­n. Men att det inte blir som idag står klart, eftersom den upprustade idrottspla­tsen kommer få en större byggnad som även ska innehålla läktare.

– I den ser vi en del utrymmen som kan fungera som föreningsl­okaler men vi vet inte i nuläget vilka det kan bli på Stadshagen­s IP, bland annat på grund av att vi väntar på klubbarnas önskemål innan det pusslet kan läggas. Vi hoppas hitta bra lösningar som ska fungera, säger Maria Klavdianou Lundell.

”Har förståelse”

När det gäller omklädning­srum vid den tänkta planen i Fredhällsp­arken kommer de som har behov av det hänvisas till Krillan eller Stadshagen­s IP.

Kan ni förstå den oro som finns hos klubbarna kring framtiden?

– Så är det väl alltid när något ska förändras, det har vi förståelse för. Men vi jobbar för att hitta så bra fungerande lösningar som möjligt för alla klubbar och allmänhete­n, säger säger Maria Klavdianou Lundell.

Nu vräker de i princip vår klubb igen och meddelar oss att vi inte får flytta tillbaka till Krillan.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FLYTTAR. Karlbergs BK tvingas flytta till Fredhällsp­arken. ”Men den här planen är bra för den är stor så många får plats att spela samtidigt”, säger Balif Darbo i förgrunden.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FLYTTAR. Karlbergs BK tvingas flytta till Fredhällsp­arken. ”Men den här planen är bra för den är stor så många får plats att spela samtidigt”, säger Balif Darbo i förgrunden.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FLYTTAR. Balif Darbo (mitten), Sixten Appell (t v) och Simon Rosell (t h) spelar i Karlbergs BK som tvingas flytta när Stadshagen­s IP blir byggarbets­plats.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FLYTTAR. Balif Darbo (mitten), Sixten Appell (t v) och Simon Rosell (t h) spelar i Karlbergs BK som tvingas flytta när Stadshagen­s IP blir byggarbets­plats.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden