Mitt i Vasastan

Han blir Stockholms nya konstchef

I dag ansvarar han för ombyggnade­r i riksdagen men från och med september tar han över rollen som chef för Stockholm konst.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Stefan Hagdahl har bland annat ett förflutet på fastighets­kontoret och har jobbat på SL med konsten i tunnelbana­n. Nu ansvarar han för ombyggnade­r i riksdagen men den 1 september tar han över som chef för Stockholm konst.

– Det ska bli jättespänn­ande men också svårt. Det är ju Stockholms offentliga rum och de måste hanteras så att det blir bra, säger Stefan Hagdahl. Vad har du för mål? – Det är lite tidigt att säga men jag gillar platsspeci­fik konst som tar tag i själva stadsrumme­t och ”gör mer av det”. Jag vill ha mer offentlig konst som gör folk förundrade och får dem att tänka i nya banor, säger Stefan Hagdahl.

Ett uppmärksam­mat verk är vattenfont­änen på Storängsto­rget i Norra Djurgårdss­taden. Det har väckt irritation hos boende som störs av barn som leker i den. Vad tänker du om det?

– All konst är inte slätstruke­n och den måste få väcka känslor. Det är viktigt att ha förståelse för båda sidor och kunna ha en debatt.

Efter månadsskif­tet au- gusti/september blir Stockholm konst en enhet under Liljevalch­s. Det innebär i praktiken att nuvarande konstchefe­n Mårten Castenfors, som även styr över Liljevalch­s, fortsätter att ha sista ordet.

– Stefan Hagdahl är en synnerlige­n solid kille och jag är helt osentiment­al så han kommer att få ratta fögderiet. Det kommer han att klara galant, säger Mårten Castenfors.

All konst är inte slätstruke­n och den måste få väcka känslor.

 ?? FOTO: KEVIN CHO/EDIT HAGDAHL ?? SKA CHEFA. Stefan Hagdahl blir ny chef för Stockholm konst.
FOTO: KEVIN CHO/EDIT HAGDAHL SKA CHEFA. Stefan Hagdahl blir ny chef för Stockholm konst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden