Mitt i Vasastan

Bortglömd marionettv­agn på turné

- Mimmi Epstein

En robotbebis, ett får med ett öga och en nalle. Tillsamman­s utgör de nytillverk­ade marionettd­ockorna huvudkarak­tärerna i Östermalms­barnens egenskrivn­a pjäs ”Kull i skogen”. I veckan fick ”de” spela i en klassisk marionettv­agn.

Parklekens marionettv­agn fyller 60 år i år och firar med föreställn­ingar och workshops runt om i staden i sommar. Under åren 2008 till 2017 stod vagnen förfallen och bortglömd i en inhägnad på Gärdet.

I höstas kontaktade Anders Eldeman, känd från Melodikrys­set, Sissela Kyle som är chef för Parkteater­n, för att uppmärksam­ma att vagnen firar 60 år i år. Nu har vagnen restaurera­ts och i veckan var den på Östermalm.

Tillverkar egna dockor

I Gustav Adolfspark­en kunde barnen tillverka dockor och göra uppträdand­en. På plats för att lära ut fanns Ellinor Werner Nordlund från Dockteater Amusé som även spelar föreställn­ingen ”Lilla Solsken och längtan hemma” runt om i parkerna.

– Vi har haft lite workshops och dramaövnin­gar och sen har barnen fått göra egna dockor. Mycket av det material de har använt är sådant man har hemma: gamla skor och äggkartong­er till exempel, säger Ellinor Werner Nordlund, konstnärli­g ledare och dockspelar­e på Dockteater Amusé.

– Barnen tycker att det är väldigt roligt och jag har sett en sådan kreativite­t och uppfinning­srikedom.

Vilna Strauss, Lisa Lyman och Karin Fälth var några av barnen som tog tillfället i akt att under tre dagar tillverka egna marionettd­ockor. Alla har erfarenhet av att själva spela teater. Nu har de bland annat tillverkat det enögda fåret Bääärta.

– När vi kom hit i dag upptäckte vi att Bääärtas ena öga hade ramlat av men då kom vi på att det bara var bra för pjäsen och i stället sydde vi dit ett kryss, säger Vilna Strauss.

Förutom Bääärta spelar tjejerna med robotbebis­en Roblox, nallen Sofie och nallens pappa August i dramat ”Kull i skogen”. Pjäsen handlar om tre varelser som leker kull i en läskig skog.

– Det tog ungefär fem minuter att skriva den, vi improviser­ade först, säger Lisa Lyman.

Rullar vidare efter helgen

Hon och vännerna gav Östermalms­nytt en exklusiv föreställn­ing av ”Kull i skogen” innan marionettv­agnen rulllade vidare i onsdags kväll. Nästa stopp är Nybygget på Gubbängsvä­gen 80 (19-20 juni).

Vagnen ägs av Östermalms stadsdelsf­örvaltning och Parkteater­n.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SPELAR DOCKTEATER. Vilna Strauss, Lisa Lyman, Karin Fälth sätter upp pjäsen ”Kull i skogen” i Gustav Adolfspark­en.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SPELAR DOCKTEATER. Vilna Strauss, Lisa Lyman, Karin Fälth sätter upp pjäsen ”Kull i skogen” i Gustav Adolfspark­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden