Mitt i Vasastan

Oviss framtid för poppis mötesplats

- Eva Tonström

Himmel och pannkaka i Hökarängen har blivit en av Stockholms viktigaste mötesplats­er för personer med funktionsv­ariationer. Nu ställs frågan, vem vill betala för det?

Kön ringlar sig lång i den stora salen i Söderledsk­yrkan. Som vanligt serveras soppa och pannkaka och den här torsdagen är det lite extra, med glass, för det är terminsavs­lutning. Efter maten blir det lekar och musik på Gubbängsfä­ltet, som ligger intill kyrkan, något som leder till applåder och jubel.

”Här blir man förstådd”

Tidningen fick vara med på Himmel och pannkaka, en mötesplats för ungdomar och unga vuxna med funk- tionsvaria­tioner som ses i kyrkans lokaler varje torsdag. Många som kommer dit har Aspergers syndrom, autism och liknande neuropsyki­atriska diagnoser. På dagarna går de i skola, jobbar eller går till daglig verksamhet.

Sitter bara hemma annars

– Jag går hit för att träffa kompisar och spela biljard, det händer alltid något kul. Annars sitter man bara hemma, själv, det är det man gör. Då blir man ganska deppig, säger Charlie Lindberg, som började gå på fritidsgår­den Morris som 16-åring.

Idag är han 24 och åker till Himmel och pannkaka varje vecka.

Ute på fältet drar de igång brännboll, kubb och hela havet stormar med ringar på marken, andra väljer att bara slappa i gräset och lyssna på musik. Klart är att de flesta känner varandra väl och bryr sig.

– Samhället ser så annorlunda ut för oss. Här blir man förstådd och accepterad och vi stöttar varandra. Vissa saker är lätt för vissa och svårt för andra, man vet det bara, säger Edith Engström, som bor i Gubbängen.

– På andra platser måste man klara sig själv ganska mycket och det är inte alltid så lätt, tillägger hon.

40–60 besökare per gång

Bara att ta sig mellan olika platser kan vara ett jätteproje­kt, förklarar Anna Persson, f r i t i dsledare f rån Farsta stadsdel. Hon var med och startade Himmel och pannkaka 2016 efter att en stor grupp ungdomar blivit för gamla f ör f r i t i dsgården Morris, som riktar sig till samma målgrupp. De behövde en ny plats att samlas på.

Ökande antal besökare

Idag har Himmel och pannkaka 40–60 besökare varje gång och det ökar hela tiden. Deltagarna kommer från hela Stockholm – Värmdö, Vaxholm och Trångsund var några exempel den här dagen. Det drivs som ett samarbete mellan föreningen Morris vänner, Farsta församling – som bidrar med lokaler, löpande kostnader och två anställda – Farsta stadsdel – som bidrar med en personal och pengar från fonder som gör att de kan ha ytterligar­e tre personal. Föreningen har 150 medlemmar.

Men efter årsskiftet är stor del av fondpengar­na slut och det är oklart hur verksamhet­en ska finansiera­s från 2019, enligt Simon Minnhagen, församling­spedagog i Farsta församling.

– Vi vill gärna fortsätta stötta Himmel och pannkaka, men det vore önskvärt om vi var fler aktörer i det här. Behovet är enormt stort, säger han.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HÄRLIGT HÄNG. Bara chilla i gräset är inte fel en torsdagskv­äll när solen skiner.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN HÄRLIGT HÄNG. Bara chilla i gräset är inte fel en torsdagskv­äll när solen skiner.
 ??  ?? DJ:s. Douglas Falkengren, Jonathan Leinonen och Jocke Pousett.
DJ:s. Douglas Falkengren, Jonathan Leinonen och Jocke Pousett.
 ??  ?? TRIVS. Edith Engström kramar om ledaren Therese Rosenberg.
TRIVS. Edith Engström kramar om ledaren Therese Rosenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden