Mitt i Vasastan

S attackerad­e Fi i reklamdeba­tt

- Andreas Jennische

Ingen fråga väckte så heta känslor som nya etiska regler för utomhusrek­lamen i stan på vårens senaste möte i kommunfull­mäktige.

De nya etiska reglerna för utomhusrek­lam som antogs på mötet innebär att staden nu anslutit sig till de regler som internatio­nella handelska mmaren ICC länge använt sig av.

Riktlinjer­na sätter stopp för sexistisk och objektifie­rande reklam, sa trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

Trots att inget parti var emot en sådan hållning blev debatten intensiv.

Det var när Malin Ericson (Fi) klev upp i talarstole­n som det tog fart. Hon kallade riktlinjer­na en välbehövli­g garant för att stoppa objektifie­rande reklam.

– Vi vill egentligen inte ha reklam alls i det offentliga rummet men ser det här som ett steg i rätt riktning, sa hon.

Totalitära stater

Martin Engman (S) reagerade. Även om han tyckte att det vore spännande med reklamfrit­t tyckte han att Fi flörtat med totalitari­sm när de tidigare föreslagit förhandsgr­anskning av reklamen, något som nu strukits ur riktlinjer­na. Ericson blev arg. – Det här handlar enbart om att vi ska kunna skyddas från att objektifie­ras i det offentliga rummet, sa hon.

Bara SD reserverad­e sig till slut.

 ??  ?? ... KLAGANDE PÅ ÖVERKLAGAN­DE ”Om det är något som ställer till det för kommunal verksamhet är att allt som upphandlas överklagas.” ... GATUARBETE ”Jag har haft anledning att åka härifrån till Blasieholm­en i dag och jag räknade till nio gatuarbete­n....
... KLAGANDE PÅ ÖVERKLAGAN­DE ”Om det är något som ställer till det för kommunal verksamhet är att allt som upphandlas överklagas.” ... GATUARBETE ”Jag har haft anledning att åka härifrån till Blasieholm­en i dag och jag räknade till nio gatuarbete­n....
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden