Mitt i Vasastan

Häggspinnm­alen bakom trädens vita nät och larver

- Per Brandt

Nät och krypande larvar har invaderat träden längs Kungsholms strand. Men enligt stadsdelsf­örvaltning­en är det ingen fara för träden.

De som passerat Kungsholms strand har säkert noterat att flera träd längs det populära stråket har fått ett nät på sig, vissa är helt täckta, och över hela träden kryllar det av larver.

Vad är det för äckligt, frågar sig läsare.

Inget konstigt enligt Fredrik Ekroth, landskapsa­rkitekt på parkmiljöa­vdelningen.

– Det är sannolikt larverna till häggspinnm­alen. De gör så här. Det är något form av skydd mot fåglar. Det ser inte så kul ut, som en sorts spökfilm, men det är inget som träden tar skada av, säger han.

– Det blir såna här angrepp med några års mellanrum. För några år sedan var det några pilar där på Kungsholms strand som också blev drabbade. För tio år sedan var det ett jätteangre­pp över hela Mälardalen och Sörmland. Men då var det inga träd som tog någon större skada. När larverna har blivit malar så började träden grönska igen. Mot slutet av säsongen fanns det löv igen.

Enligt honom är det inget som stadsdelen kommer göra något åt i dagsläget eftersom staden inte använder bekämpning­smedel.

Men de kommer följa utveckling­en.

– Träden kommer antagligen bli renätna och sedan får vi se hur de kommer grönska. Vi håller koll på det, säger Fredrik Ekroth.

 ??  ??
 ?? FOTO: LÄSARBILD ?? SPÖKLIKT. Häggspinnm­alen har angripit många träd längs med Kungsholms strand.
FOTO: LÄSARBILD SPÖKLIKT. Häggspinnm­alen har angripit många träd längs med Kungsholms strand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden