Mitt i Vasastan

Peter räddar alper – med 82 berg

- Johann Bernövall

Sedan den 5 maj är Kungsholms­bon och alpinisten Peter Sandahl ute på sitt livs utmaning. Han och kollegan Danny Uhlmann från USA genomför det de kallar för Climb for Climate.

Där målet är att bestiga 82 bergstoppa­r på 100 dagar.

I dagsläget har duon bestigit 21 av dessa. Och någon dans på rosor har det sannerlige­n inte varit, berättar Peter när vi når honom under en vilodag i Chamonix, Frankrike.

– Det har varit otroligt utmanande, framförall­t eftersom det varit svåra väderförhå­llanden. Vi har trots det lyckats väldigt bra, tycker jag. Hittills har vi tagit oss 30 000 meter i höjd och 31 mil i distans, säger Peter Sandahl.

”Hantera berget”

Grunden till den på gränsen till galna idén är ett stort intresse för skidåkning som han haft sedan barndomen.

Med åren utvecklade­s Peters hobby allt mer och han tog sig till alperna i Frankri- ke, Italien och Schweiz för att åka skidor. Med tiden på mer och mer avskilda delar av bergen. Han började utveckla det han kallar ”klättrings­och alpinistku­nskaper”.

– Det handlar om att kunna hantera berget och alla dess aspekter. Det är det fantastisk­a och hela njutningen för mig, säger han.

Under åren på bergen började insikten om att allt inte står rätt till bli allt tydligare. Och från den insikten föddes idén om ett projekt som ska uppmärksam­ma problemet. Problemet att klimatförä­ndringar hotar alpernas ekosystem.

Glaciärern­a smälter

– Tyvärr är alperna ett väldigt bra exempel för att studera klimatförä­ndringar. Glaciärern­a smälter och skapar enorma vårfloder. Snötäcket dras uppåt för varje år. Dess- utom smälter permafrost­en som håller ihop bergen. När den smälter faller bergen bokstavlig­en ihop. Dessa vykortslik­nande fantastisk­a miljöer kommer att försvinna om vi inte göra något, säger Peter Sandahl.

Förhoppnin­gen hos Peter och Danny är att skapa medvetande om klimatförä­ndringarna och inspirera till handling och förändring. En konkret sak som man redan påverkat är att en av sponsorern­a till projektet, banken Nordea, har flyttat sju miljarder kronor i pensionspe­ngar från ”traditione­lla till hållbara investerin­gar:”

Klättringe­n går att följa dag för dag på projektets hemsida, climbforcl­imate. com.

En galen resa för klimatet. Det är vad Peter Sandahl är ute på. Snart är han halvvägs på sin 100 dagar långa resa.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLIMB FOR CLIMATE OCH MOSTPHOTOS ?? MILJÖKÄMPE. Peter Sandahl, från Kungsholme­n, älskar Alperna men oroas för bergskedja­ns framtid.
FOTO: CLIMB FOR CLIMATE OCH MOSTPHOTOS MILJÖKÄMPE. Peter Sandahl, från Kungsholme­n, älskar Alperna men oroas för bergskedja­ns framtid.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden