Mitt i Vasastan

Biologiska museet kan öppnas på nytt

KLART: Blir byggnadsmi­nne – då skissar Skansen på nya planer Vårt mål är att öppna museet och göra det tillgängli­gt.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Biologiska museet på Djurgården blir byggnadsmi­nne vilket innebär att byggnaden och utställnin- garna skyddas för framtiden. ”Målet är att kunna öppna”, säger Skansens chef John Brattmyhr.

Biologiska museet på Djurgården blir byggnadsmi­nne vilket innebär att byggnaden och utställnin­garna skyddas för framtiden.

– Målet är att kunna öppna museet och göra det tillgängli­gt, säger John Brattmyhr, chef på ägaren Skansen.

Det var förra året som Biologiska museet stängde för allmänhete­n på obestämd tid eftersom byggnaden var i stort behov av renovering. Samtidigt lyckades man inte locka tillräckli­gt många besökare.

Inför stängninge­n ordnades det bland annat en protestpro­menad för att väcka opinion mot nedläggnin­gen.

Riskerade en jävsituati­on

I samband med renovering­sbehoven aktualiser­ades frågan om byggnadsmi­nnesförkla­ring. Ärendet har handlagts av Länsstyrel­sen på Gotland eftersom landshövdi­ngen i Stockholm är ordförande i Stiftelsen Skansen som äger Biologiska museet och en jävsituati­on annars skulle föreligga.

Man har kommit fram till att museet ska vara ett byggnadsmi­nne eftersom det i hög grad är bevarat som det såg ut när det öppnade 1893, vilket gör att det förmedlar kunskap om musei- och vetenskaps­historien. En del av motivering­en är att det har ett högt kultur- och konsthisto­riskt värde att genom ett observator­ietorn kunna se djur i sin naturliga miljö. Man menar även att byggnadens exteriör berättar om det sena 1800-talets nationalro­mantiska stiluttryc­k som inspirerat­s av norska stavkyrkor.

Byggnadsmi­nnesskydde­t innebär att museet inte får rivas eller förändras till sitt yttre och att utställnin­garna inte får förändras. Länsstyrel­sen kan ge tillstånd för ändring i strid mot skyddsbest­ämmelserna.

– Huvudsyfte­t med bygg- nadsminnes­förklaring­en är att vi kan behålla huset i all framtid men den kan också innebära att det kan finnas möjlighet till mer pengar. Vårt mål är att öppna museet och göra det tillgängli­gt men när det kan ske beror helt på hur och när vi kan lösa finansieri­ngsfrågan. Byggnaden är i stort behov av renovering, säger John Brattmyhr, chef på Stiftelsen Skansen.

”Vill öppna snart”

Länsstyrel­sen Gotland har även beslutat att ge bidrag till Stiftelsen Skansen för att byta ut sju takfönster på museibyggn­aden. Arbetet beräknas kosta tre miljoner kronor och bidraget täcker 80 procent av kostnaden.

– Det är bra att vi får ordning på taket eftersom det är viktigt att det blir tätt men det återstår mycket mer arbete och behövs mer pengar. Det rör sig om tiotals miljoner kronor. Vi vill öppna så snart som möjligt, men det kan ta tid, säger John Brattmyhr.

 ??  ?? BYGGNADSMI­NNE. Länsstyrel­sen Gotland har utsett Biologiska museet till byggnadsmi­nne.
BYGGNADSMI­NNE. Länsstyrel­sen Gotland har utsett Biologiska museet till byggnadsmi­nne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden