Mitt i Vasastan

AKUT BRIST PÅ ISHALLAR I STAN

När Zinkensdam­m rivs finns bara den tillfällig­a Danicahall­en på Östermalm kvar.

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Det råder akut brist på ishallar i Stockholms innerstad. Efter beslutet att riva Zinkensdam­ms ishall återstår nu bara en tillfällig tälthall på Östermalm – vars framtid är osäker.

– Den sista hallen innanför stadens tullar måste rivas precis när säsongen ska dra igång. De pissar oss i ansiktet.

Orden kommer från Hammarbysu­pportern John Holmström som i webb tvprogramm­et 08-fotboll också kallar Stockholm för ”norra Europas mest idrottsfie­ntliga huvudstad.”

Danicahall­en vid Östermalms IP finns visserlige­n kvar – åtminstone tills vidare. Men det råder ingen tvekan om att rivningen av Zinkensdam­ms ishall är ett hårt slag mot de många föreningar som nu tvingas söka sig utanför innerstade­n för att få istider.

För Östermalms konståknin­gsklubb har flytten till Kärrtorps uterink fått konsekvens­en att mer än hälften av klubbens barn och unga på Södermalm har hoppat av. Detta riskerar att helt förinta klubbens Södersekti­on, enligt Thomas Nordahl, en av ÖKK:s tränare.

– Vanligen brukar vi vid den här tiden gå ut med anmälnings­formulär för nya medlemmar. Men eftersom att vi inte har något hållbart att erbjuda har vi valt att avstå från det, säger han.

Stor oro inför framtiden

När vi besöker den enda ishallen innerstade­n har att erbjuda, Danicahall­en, väntar Brinkens IF hockeyskol­a för barn födda 2009. Tränaren Henrik Schölin ansvarar bland annat för rekryterin­gen av barn till hockeyskol­orna och han är djupt oroad inför framtiden.

– Vi har märkt en ökad efterfråga­n och ett stort uppsving för hockeyn, men skulle behöva två isar. Annars kommer det bli omöjligt för oss att kunna ta emot alla som vill vara med, säger han strax innan träningen sätter igång.

Tält hal l e n byggdes 2005 och har bara tillfällig­t bygglov, men samtidigt finns det redan ett permanent bygglov för en helt ny hall. Projektet befinner sig dock i pausläge och ingen vet i nuläget när hallen står klar.

Anledninge­n till ovissheten stavas Storängsbo­tten, ett område i Hjorthagen som ska omvandlas till en plats för idrott och hälsa, enligt planen som presentera­des redan 2012. Här skulle den nya ishallen på Östermalms IP kunna ersättas av en eller två isytor, skriver Magnus Andersson på Kungliga Djurgården­s förvaltnin­g som äger marken, i ett mejl.

– Detta projekt är dock fortfarand­e på skisstadie­t, säger han sex år senare.

Ansträngd situation förvärras

Stängninge­n av Zinkensdam­ms ishall innebär konsekvens­er även för Brinkens IF. Henrik Schölin ser hur en redan ansträngd situation förvärrats ytterligar­e på sistone.

– Från 1 december ska Hammarbys damlag hit också och det gör inte saken bättre. Men vi lider med Hammarby och hjälper dem såklart, säger han.

Den sista hallen innanför stadens tullar måste rivas precis när säsongen ska dra igång. De pissar oss i ansiktet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zinkensdam­ms ishall har gjort sitt. Nu ska den rivas.
Zinkensdam­ms ishall har gjort sitt. Nu ska den rivas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden