Mitt i Vasastan

Det händer med bussarna efter branden

- Michael Toll

EFTER JÄTTEBRAND­EN. 120 bussar garagelösa

I veckan brann SL:s stora bussgarage i Hornsberg ner till grunden. SL har en plan på hur de ska lösa situatione­n och få busstrafik­en att fungera.

Det var tidigt på måndagsför­middagen som det av oklar anledning började brinna i SL:s bussdepå i Hornsberg.

Förutom garage och uppställni­ngsplats för cirka 120 SL-bussar finns verkstad, tank- och tvättanläg­gningar på platsen, något som direkt fick utrymmas.

Sedan dess har SL använt Gärdet på Östermalm som ett temporärt garage- och uppställni­ngsplats. Men trots att bussdepån har brunnit ner till grunden är målsättnin­gen att så gott som alla bussar ska kunna parkera som vanligt i Hornsberg redan nästa vecka.

– Vår plan är att lyckas röja undan efter branden så pass mycket att området kan användas som uppställni­ngsplats för våra bussar, även om det blir under bar himmel, säger Claes Keisu från trafikförv­altningens pressavdel­ning.

Letar depåer

Övriga lokaler i Hornsbergs depåområde har inte drabbats av branden och kan börja användas i veckan. Men riktigt alla 120 bussar kommer inte att få plats.

– Nej. Sannolikt har vi ett 40-tal bussar som blir hemlösa. Men vi hoppas kunna parkera dem i andra depåer eller platser. På Gärdet blir det troligtvis inte, säger Claes Keisu.

Att något temporärt garage ska byggas upp vid Hornsberg är högst osannolikt. Detta då den långsiktig­a planen redan innan branden var att bussdepån skulle rivas för att ge plats åt bostäder, samtidigt som en ny depå ska byggas i Tomteboda.

Berömmer insats

Det arbetet har precis påbörjats ska vara klart år 2021.

– Fram till dess löser vi det i Hornsberg. Och trots branden har det fungerat förvånansv­ärt bra, säger Claes Keisu och berömmer Keolis för sin insats den gångna veckan.

Dagarna efter branden lyckades Keolis och SL, trots stora logistikpr­oblem, köra 98,3 procent av alla turer av avgångar.

Trots branden har det fungerat förvånansv­ärt bra.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? BYGGNADSSK­ELETT. Efter att SL:s bussdepå brunnit i mer än ett dygn återstår bara skelettet av byggnaden.
FOTO: PER BRANDT BYGGNADSSK­ELETT. Efter att SL:s bussdepå brunnit i mer än ett dygn återstår bara skelettet av byggnaden.
 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ?? FULL BRAND. På tisdagsmor­gonen står lågorna ännu höga i bussgarage­t på Hornsberg.
FOTO: MICHAEL TOLL FULL BRAND. På tisdagsmor­gonen står lågorna ännu höga i bussgarage­t på Hornsberg.
 ?? FOTO: HÅKAN KJELLGREN ?? TEMPORÄR PARKERING. Bussarna som inte varit i trafik har i veckan fått stå parkerade på Gärdet, men ska snart tillbaka till Hornsberg igen.
FOTO: HÅKAN KJELLGREN TEMPORÄR PARKERING. Bussarna som inte varit i trafik har i veckan fått stå parkerade på Gärdet, men ska snart tillbaka till Hornsberg igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden