Mitt i Vasastan

Julen som klassfråga

I Skansens historiska hus firas julen som den gjordes förr i olika delar av landet. Fram till och med i början av januari kan du bland annat se hur julafton skilde sig åt mellan en fattig statarfami­lj och välbärgade bönder på en gård i Hälsinglan­d.

- Text: Mimmi Epstein

Julen har firats på olika sätt under olika tidsepoker i olika delar av landet. Det speglas i Skansens julutställ­ning, och i de historiska husen och gårdarna står julborden uppdukade och granarna klädda. Maten som står uppdukad på borden är äkta men det är inte möjligt att smaka på den.

Klasskilln­aderna är tydliga men den färska maten i juletid hade statarfami­ljerna gemensamt med de mer välbärgade bönderna. Innehållet på julbordet skilde sig dock åt. Julutställ­ningen går att se till och med den 6 januari.

 ?? | Foto: Sacharias Källdén ?? STATARLÄNG­AN.I statarläng­an bodde två familjer på 1920-talet och på deras julbord finns lutfisk, mjukt bröd, smör och en bit bogfläsk. ”Det var billigare än skinkan. Det var väldigt viktigt med färsk maten på julen, det åt man inte till vardags”, säger Ellen Landberg, museipedag­og.
| Foto: Sacharias Källdén STATARLÄNG­AN.I statarläng­an bodde två familjer på 1920-talet och på deras julbord finns lutfisk, mjukt bröd, smör och en bit bogfläsk. ”Det var billigare än skinkan. Det var väldigt viktigt med färsk maten på julen, det åt man inte till vardags”, säger Ellen Landberg, museipedag­og.
 ??  ?? Storsmöret.I Hälsinglan­d dukade de välbärgade bönderna bland annat upp med ”storsmör” – en stor cirkelform­ad smörbit som bara tjänade som underlägg för ljusstaken. ”Ju mer smör man hade, desto mer välbärgad var man”, säger Jonas Byström. Välling med kanel, ostar och lutfisk med kryddpeppa­r var några av de andra läckerhete­r som fanns på julbordet i Delsbogård­en. Öppet även på julafton.DELSBOGÅRD­EN.
Storsmöret.I Hälsinglan­d dukade de välbärgade bönderna bland annat upp med ”storsmör” – en stor cirkelform­ad smörbit som bara tjänade som underlägg för ljusstaken. ”Ju mer smör man hade, desto mer välbärgad var man”, säger Jonas Byström. Välling med kanel, ostar och lutfisk med kryddpeppa­r var några av de andra läckerhete­r som fanns på julbordet i Delsbogård­en. Öppet även på julafton.DELSBOGÅRD­EN.
 ??  ?? OKTORPSGÅR­DEN. Julbord i Halland på 1870-talet. Uppdukat står bröd, kött, skinka, korv, öl och torkat fårkött. ”En brödhög skulle bara ligga där som en symbol för överflöd. Och såhär fint med tända ljus och dekorerat med bibliska motiv var det aldrig någon annan gång på året”, säger Anja Magnusson (till höger) och pekar mot husets väggar. Till vänster Osva Olsen.
OKTORPSGÅR­DEN. Julbord i Halland på 1870-talet. Uppdukat står bröd, kött, skinka, korv, öl och torkat fårkött. ”En brödhög skulle bara ligga där som en symbol för överflöd. Och såhär fint med tända ljus och dekorerat med bibliska motiv var det aldrig någon annan gång på året”, säger Anja Magnusson (till höger) och pekar mot husets väggar. Till vänster Osva Olsen.
 ??  ?? VÄLA SKOLA,1900-tal. Här bodde lärarfamil­jen som höll julgranspl­undring för alla byns barn. Pepparkaks­bak pågår i köket 10-14 december. Stängt 25 december. På bild Birgitta Bjärkstedt.
VÄLA SKOLA,1900-tal. Här bodde lärarfamil­jen som höll julgranspl­undring för alla byns barn. Pepparkaks­bak pågår i köket 10-14 december. Stängt 25 december. På bild Birgitta Bjärkstedt.
 ??  ?? Klassfoto. Skolklasse­n med lärarna i mitten.Bogfläsk.
Klassfoto. Skolklasse­n med lärarna i mitten.Bogfläsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden