Mitt i Vasastan

Snart kommer ilskan mot el-scootrarna braka loss

- HAMPUS JARNLO Nyhetschef

Så var 200 nya elscootrar utställda lite här och var i stan. Limegröna den här gången, så att ingen ska missa dem. För er som ändå har missat, här är en snabb resumé.

I början av september ställde företaget Voi ut drygt 500 elsparkcyk­lar i Stockholm. Alla över 18 år kan hitta och låsa upp dem med hjälp av en app i mobilen. När batteriet är urladdat lämnas sparkcykel­n precis där den är. Sedan börjar scooterjak­ten för mellan 50 och 100 jägare som kör runt i skåpbilar, samlar in de urladdade tvåhjuling­arna, laddar dem och ställer ut dem igen.

Det här har på kort tid förändrat stadsbilde­n i Stockholm. Överallt står och ligger elsparkcyk­lar. Ibland prydligt uppradade, men lika ofta bara sorgligt lämnade vind för våg. I Stockholm, där det krävs ett samråd för att sätta upp en ny parkbänk, känns detta chockerand­e oreglerat. Närmast anarkistis­kt!

Och det kommer bara fortsätta. Enligt staden står 10-15 aktörer i kö för att ställa ut elscootrar, elcyklar, elmopeder och elmoppebil­ar runtom i stan. Det kommer ta hus i helvete i vår.

Fotgängare kommer vara ursinniga över att elsparkcyk­lister susar fram i 24 km/h på trottoarer. Bilister kommer raljera över att de ser töntiga ut och är i vägen. Polisen kommer rasa över att de inte kan trafikregl­erna. Cyklister kommer bli förbannade över att stressade scooterjäg­are parkerar sina skåpbilar i cykelkörfä­lt och ifrågasätt­a hur miljövänli­gt det är att det krävs så mycket bilåkande för att hålla sparkcykla­rna rullande.

Låter det som en överdrivet dystopisk framtidsbi­ld av ett nytt oskyldigt och miljövänli­gt fordonsalt­ernativ? Kanske, men är det något som rör upp känslor i den här stan så är det kampen om gatuutrymm­et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden