Mitt i Vasastan

Klart: Här är trottoarer­na som ska sopsaltas i vinter

Försöket med sopsaltnin­g av utvalda trottoarer i Stockholm utökas i vinter. Från och med årsskiftet ska totalt elva gångytor i innerstan hållas snöfria med sopsaltare. Här är hela listan.

- Clarence Frenker

Stockholms stad hade förra vintern på försök att sopsalta gågator på Norr Mälarstran­d, S:t Eriksgatan och Sveavägen.

Nu står det klar att satsningen utökas.

Från och med den 1 januari 2019 kommer totalt elva gator att ingå i ett nytt sammanhäng­ande pilotområd­e där sopsaltnin­g ska användas som medel för att hålla trottoarer snöfria för fotgängare.

Trafikkont­oret har tidigare kritiserat de försök som gjordes förra vintern.

”Försöken visar primärt att det finns utmaningar med metoden att använda borste eller plog och saltlösnin­g på trottoarer, exempelvis en ökad risk för halka efter snöfall eller vid vattenansa­mlingar från stuprör”, står det bland annat i deras bedömning.

De hänvisar också till att det ojämna gatuunderl­ag och de hinder som vanligtvis förekommer på gångbanor försvårar möjlighete­n att få ett fullgott resultat.

Men trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) har ändå valt att gå vidare. Och nu står det alltså klart att de fem miljoner kronor som avsatts i 2019 års budget på försöket nu kommer att omfatta totalt elva gator.

– Vi vet att det blir besvärligt när det är saker i vägen och trånga trottoarer, att det finns tillfällen då sopsaltnin­gen inte tar fullt ut. Men det är samma sak när man plogar. Så vi utökar testerna helt enkelt, barnsjukdo­mar finns i alla nya system och nu får vi titta på hur de går att lösa, har han tidigare sagt till oss.

 ??  ?? SOPSALTARE. Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) visar upp en sopsaltare.
SOPSALTARE. Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) visar upp en sopsaltare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden