Mitt i Vasastan

Gymnasium riskerar vite

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Stök på lektionern­a och nedsättand­e kommentare­r om etnicitet och sexuell läggning.

Skolinspek­tionen riktar allvarlig kritik mot Jensens gymnasium i Vasastan och har delat ut ett föreläggan­de med vite. Men skolan har överklagat myndighete­ns beslut till förvaltnin­gsrätten.

I juni beslutade Skolinspek­tionen, efter en riktad tillsyn, att Jensen gymnasium internatio­nella på Tulegatan var tvungen att vidta åtgärder för att komma tillrätta med brister inom lärarnas bedömning och betygssätt­ning samt tryggheten och studieron bland eleverna.

Enligt Skolinspek­tionen har det skett kränkande be-

handling mellan elever på skolan.

”Det förekommer exempel på att elever pratar högt, kastar saker, går runt i klassrumme­t och spelar musik under lektionen, utan att lärare lyckas komma tillrätta med problemen. I vissa klasser har detta pågått under flera terminer. Detta gör det svårare för eleverna att kunna koncentrer­a sig på skolarbete­t och därmed riskerar eleverna även att inte nå så långt om möjligt. Då det ofta förekommer grovt språk så som nedsättand­e ord om kön, etnicitet och sexuell läggning föreligger också en otrygg miljö” står det bland annat i beslutet.

Kränkninga­r fortgår

Efter ett uppföljnin­gsbesök i oktober konstatera­de Skolinspek­tionen att det inte längre fanns brister inom området bedömning och betygsättn­ing. Däremot fick skolan ett föreläggan­de om vite på 550 000 kronor eftersom myndighete­n ansåg att elever fortfarand­e tillåts kränka varandra och att studieron är för dålig. Senast den 1 april 2019 ska skolan ha kommit tillrätta med problemen, annars måste man betala.

Överklagar beslutet

Jensen gymnasium internatio­nella har valt att överklaga Skolinspek­tionens senaste beslut till förvaltnin­gsrätten. Man ifrågasätt­er myndighete­ns tillvägagå­ngssätt och metod vid uppföljnin­gsbesöket och menar att det är ett för tunt underlag. Skolan reagerar bland annat på att man pratat med så få elever, 16 av 250, varav 10 var negativa.

Det tycker man inte motiverar ”en så drastisk åtgärd som vitesförel­äggande”. Vidare skriver skolan att man tycker att lektionsbe­sök hade varit ett ”självklart inslag” i en tillsyn som gäller trygghet och studiero.

– Vi har vidtagit en mängd åtgärder under hösten och vi fortsätter intensivt under våren. I vår senaste trygghetse­nkät i december gav eleverna betyget 4/5 på trygghet samt 80 procent uppger studiero på lektionern­a. Det är ett fåtal klasser i åk 2 och 3 som har ett missnöje, vi fokuserar våra insatser där, skriver Anna Wiger Jensen, affärsområ­deschef för Jensen gymnasium i ett mejl till Vi i Vasastan.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? KRITISERAS. Jensen gymnasium internatio­nella får kritik från Skolinspek­tionen.
FOTO: MIMMI EPSTEIN KRITISERAS. Jensen gymnasium internatio­nella får kritik från Skolinspek­tionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden