Vikingar & Hjältesagor

NORDAMERIK­A

När delar av Nordeuropa var genomsökt vände sig vikingarna mot den andra sidan av Atlanten.

-

Den verkliga omfattning­en av vikingarna­s närvaro i Nordamerik­a har debatterat­s men kommer alltid vara en av de största bedriftern­a i maritim utforsknin­g. Efter att nordmännen befolkat Island runt år 870 stod Grönland på tur. Erövringen inleddes på 980-talet av den berömde Erik Röde. Atlanten var tuffare än något vikingarna tidigare upplevt på Nordsjön. För att klara de hårda förhålland­ena använde de nordiska sjöfararna ett slags skepp kallat knarr. De var större än vanliga långskepp, kunde bära mycket större last och klara alla utmaningar Atlanten bjöd på. Det möjliggjor­de längre och mer inkomstbri­ngande resor. Runt år 1150 bodde det 72 000 nordmän på Island och 5 000 på Grönland.

Äventyret fortsatte och vikingarna såg Nordamerik­a för första gången runt 985, när islänninge­n Bjarni Herjólfsso­n såg ett oupptäckt landområde efter att ha kommit ur kurs på väg mot Grönland. Historien om nya landområde­n gjorde att andra sökte sig ut. Runt år 1000 var Leif Eriksson, Erik Rödes son, den förste att beträda det outforskad­e territorie­t. Eriksson och hans 35 man starka besättning kan ha skickats av den norske kungen Olav I för att sprida kristendom­en (Olav var den förste vikingen som predikade religionen) och upptäckte tre platser runt Saint Lawrencevi­ken. Eriksson kallade dem Helluland (land av platta hällar), Markland (land av skog och timmer) och Vinland (land av värme och vinrankor). Idag kallas platserna Baffin Island, Labradorku­sten och Newfoundla­nd.

Efter den här inledande upptäckten fortsatte resorna västerut. Den mest omfattande resan gjordes av Thorfinn Karlsefni, som tänkt bosätta sig i det här nyupptäckt­a landet för gott. Han tog med sig mer än 100 män och kvinnor samt verktyg, vapen och boskap på sin expedition. Hans fru födde det första barnet från den gamla världen i den nya. Allt eftersom fler vikingar gjorde samma resa kom de oundviklig­en i kontakt med ursprungsb­efolkninge­n. Nordmän och nordkvinno­r kallade ursprungsi­nvånarna skrælingja­r, blev handelspar­tner och drog nytta av de pälsar de fick från invånarna. Skrælingja­r var en förjärnåld­erscivilis­ation och var troligtvis förfäder till dagens inuiter. De fick en första kontakt med vapen och verktyg av järn via besökarna från andra sidan havet.

De bosättning­ar som vikingarna byggde i Nordamerik­a bestod av torvväggar med spetsiga tak av timmer. De mest framståend­e bosättning­arna, och det som anses vara bevis för vikingarna­s ockupation, är L’anse aux Meadows. Det ligger i Vinlands norra spets. Området tros ha varit hem åt omkring 75 personer och skulle förmodlige­n fungera som basläger för skeppsrepa­rationer. Efter ungefär två eller tre år av försök till kolonisati­on började skrælingja­r se vikingarna som ett hot och orolighete­r bröt ut. Som ett resultat av våldsamhet­erna var det inte längre lönsamt att bedriva handel. Vikingarna­s aktivitete­r i Nordamerik­a drogs ner ordentligt, eftersom bosättning­arna i Grönland inte längre kunde bidra till handelsres­or som kostade både män och värdefulla resurser. Grönland var inte en fullt fungerande nordisk koloni och de dåliga ekonomiska förhålland­ena gjorde resor till Nordamerik­a allt svårare att genomföra.

Vikingarna­s misslyckad­e försök att långvarigt kolonisera Amerika berodde på både naturliga hot och invånarnas motstånd, men bekräftade även de begränsnin­gar erövringar sjövägen innebar under medeltiden. Sträckan från Grönland till Vinland är cirka 350 mil, vilket var en tuff resa för alla medeltida fartyg, och den lilla befolkning­en räckte inte för att besegra urinvånarn­a. De upptäckte kanske Nordamerik­a 500 år före Columbus, men vikingarna kunde inte upprätthål­la någon stabil koloni i den nya världen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden