Vikingar & Hjältesagor

Sju andra resande civilisati­oner

-

Normander

Normandern­a var ättlingar till vikingarna och välkända för sina områden i Frankrike och England. Ett rike bildades på Sicilien och i södra Italien under 900-talet och det normandisk­a folket bildade även stater i Nordafrika och till och med så långt österut som i dagens Libanon.

Fenicier

Fenicierna var för Medelhavet vad vikingarna var för norra Atlanten, ett av de mest framträdan­de handelsfol­ken i den antika världen. De mäktigaste stadsstate­rna var Sidon och Tyrus, som nästan blev för svåra för Alexander den store.

Republiken Venedig

En av de mest framståend­e handelsmak­terna till havs på sin tid. Venedig hade den största hamnen i det senmedelti­da Europa. Venetianar­na var utmärkta skeppsbygg­are, mycket tack vare den träskartad­e lagun de levde i. Republiken kontroller­ade stater som Istrien och Dalmatien fram till sin nedgång och sitt fall under Napoleons era.

Republiken Genua

Venedigs främsta rival, Genua, hade fördelen av en naturlig hamn som ledde till Liguriska havet. Dess framväxand­e sjöfartsek­onomi gjorde landet till en självständ­ig republik i 800 år. Genuas handel hjälpte Väst under korstågen och hade förgrening­ar så långt bort som Krim innan man fick ge vika för Venedig.

Kalmarunio­nen

På många sätt efterfölja­ren till vikingarna i Skandinavi­en, Kalmarunio­nens folk var ivriga resenärer. Kungariken­a Danmark, Norge och Sverige sammanförd­es under en krona och Köpenhamn blev huvudstad. Unionen omfattade även Island och Grönland.

Srivijaya

En annan civilisati­on som grundade sig på sjöhandel var Srivijayar­iket som fanns mellan 600- och 1200-talet. I sin glans dagar hade civilisati­onen handelsför­bindelser med Indien, Kina och den malajiska övärlden. Deras makt minskade efter anfall från cholaoch malayufolk­en.

Abbāsidkal­ifatet

Efter att ha störtat Umayyadkal­ifatet 750 blev Abbasiddyn­astin det mäktigaste riket i Mindre Asien och Nordafrika, fram tills mongolerna kom 1258. Kalifatet varade under ”Islams gyllene ålder” när muslimska köpmän handlade i Medelhavet och Indiska oceanen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden