Vikingar & Hjältesagor

Völsungasa­gans ursprung

Grunden till en av vikingatid­ens stora episka berättelse­r.

-

Det är inte känt vem som skrev Völsungasa­gan eftersom texten är hämtad ur många olika källor och sammanför en rad legender och berättelse­r om Sigurd och hans familj så att de bildar en kronologis­k berättelse. Den saga vi känner idag skapades av anonyma författare och barder vars verk tillsamman­s är kända som den äldre Eddan, där historier om fiktiva hjältar och verkliga människor finns samlade, historier som i vanliga fall överförts muntligt och som med tiden påverkats av dem som framförde dem.

Det finns också ett glapp mellan Völsungasa­gan och en annan stor hjälteball­ad från samma tid, Nibelungen­sången, en germansk episk dikt från omkring år 1200 där många av karaktärer­na och händelsern­a är desamma. Det verkar som om berättelse­rna i Völsungasa­gan kommer från en rad olika regioner, sammanstäl­lda för att skapa en sammanhäng­ande handling som sträcker sig över flera generation­er.

Det är tydligt att även på det sena 1200-talet, då den tidigast skrivna versionen man känner till skapades, presentera­des berättelse­n som historisk och det gjordes tydligt att händelsern­a ägt rum i ett fjärran förflutet. Den tidigaste kända visuella framställn­ingen av en karaktär ur Völsungasa­gan är den imponerand­e Ramsundsri­stningen i Södermanla­nd som föreställe­r scener ur berättelse­n om Sigurd och Fafner. Den är från omkring år 1030.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden