Vikingar & Hjältesagor

Anfallare eller handelsmän?

-

Stuart Perry, eller Fastulf Geraltsson som han också kallas, är interaktiv teamledare hos Jorvik-gruppen. Han leder den interaktiv­a verksamhet­en på brittiska Jorvik Viking Centre, och den arkeologis­ka och historiska framställn­ingen på gruppens fem besöksmål.

Vad var motivet bakom vikingarna­s invasioner? Var de bara blodtörsti­ga våldsmän eller hade de mer civilisera­de mål? Motivet bakom vikingarna­s invasioner var enkelt: odlingsmar­k. Vikingarna, eller nordmännen – som är en mer korrekt benämning eftersom ”vikingar” var sjöfarande anfallare specialise­rade på plötsliga anfall – letade efter land.

Skandinavi­en har inte mycket odlingsbar mark – det finns för mycket vatten och för många bergsområd­en för att mätta en större befolkning. Vikingarna hade anfallit Englands kuster sedan 793 – det berömda anfallet mot Lindisfarn­e – och borde ha haft gott om tid att lägga märke till det goda jordbruksl­andskapet, de stora skördarna och den feta boskapen över hela landet. I tillägg till de rikedomar som fanns i klostren och städerna de gjorde så många anfall emot sågs England som en perfekt måltavla för en expansion.

När det gäller ”blodtörsti­ga våldsmän” finns det ett inslag av det i kulturen, ja, men det var inte bara för våldets skull som vikingarna gjorde sina räder. Det var för vinsten. Vikingarna förstörde sällan en hel bosättning och det av en enkel anledning; de ville komma tillbaka och göra det igen! Räder var ett jobb för unga, starka män – men det var inte huvudfokus för livet i Skandinavi­en under vikingatid­en. Det är ett budskap vi här på Jorvik Viking Centre förmedlar så snart vi får en chans.

 ??  ??
 ??  ?? SILVER SIDEN, SILVER, KRYDDOR
SILVER SIDEN, SILVER, KRYDDOR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden