Vikingar & Hjältesagor

Det enda beviset för resan

Det finns bara en källa till sagan.

-

Grönlännin­gasagan (även Grönlännin­garnas saga) finns som ett enda manuskript, i den bekanta Flatöboken från sent 1300-tal. Brand, översvämni­ng och råttornas gnagande skulle ha kunnat ta ifrån oss en av de enda skriftliga källorna som beskriver nordbornas utforskand­e av Nordamerik­a. De flesta experter förlägger sagans uppkomst till 1100- eller 1200-talet, minst ett århundrade efter de händelser som skildras, men mycket av den har visat sig vara tillförlit­ligt historiskt sett, om än utbroderat.

Flatöboken skrevs för Jón Hákonarson, en rik isländsk bonde med ett intresse för litteratur. Tack vare en introdukti­on vet vi att den skrevs av två präster – Jón Thordarson och Magnús Thorhallss­on – vilket kan förklara den fördelakti­ga framställn­ingen av kristendom i texten. Flatöboken består av 225 vackra velängark och innehåller sagor om de norska kungarna samt dikter. Vissa av dem finns på andra ställen men Grönlännin­gasagan finns bara i Flatöboken.

Manuskript­et fanns på ön Flatö i flera århundrade­n. År 1651 skickade kung Frederick III av Danmark ut en begäran om att alla gamla manuskript i hans kungarike skulle sändas till det kungliga biblioteke­t. Flatöboken fick lämna sitt hemland och skulle inte återvända till Island förrän 1971, där den nu anses vara en av landets nationalsk­atter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden