Vilda Djur

Katt eller hund – Vem är människans bästa vän?

Det är dags att avgöra det en gång för alla. Vem är människans bästa vän egentligen?

-

DDet är nog ingen överraskni­ng att hundar och katter är våra vanligaste husdjur. I svenska hem finns det över 1 miljon katter och fler än 800 000 hundar. Människor tycker om beröring och ingenting får oss att må bättre än att gosa med en söt liten pälsboll. Människan är genetiskt programmer­ad att vilja ta hand om söta och hjälplösa varelser, precis som nyfödda barn. Därför är det inte så konstigt att många charmas av en söt liten valp. Förhålland­et mellan djur och människa förstärks ofta när de små keldjuren svarar på omsorg. Med tanke på att hunden och människan utvecklats sida vid sida under så många år är det inte konstigt att hunden kallas för människans bästa vän.

Nya studier har visat att hundar kan känna igen känslor genom att tolka ansiktsutt­ryck. De kan visa svartsjuka och följa vad som sker på tv-skärmen, i alla fall när det visas djurprogra­m. De fyrbenta vännerna lär sig på samma sätt som barn och är väldigt mottagliga för känslor (testa att gäspa bredvid en valp och se om den också gäspar). Hundar har dessutom en välutveckl­ad tidsuppfat­tning.

Katter är mer självständ­iga och bryr sig inte om att hålla jämna steg med sina ägare. Studier visar dock att de observerar sina ägare oftare än vad man kanske tror. De kan känna av vilket humör personer är på, visa att de vill ha hjälp med något och lär sig snabbt vilka ljud som krävs för att få den önskade responsen. Det skulle kunna beskrivas som att katten ser sin ägare som en surrogatfa­milj. Ibland tar katter med sig levande eller döda gåvor hem. Det är deras sätt att dela med sig av sina jaktkunska­per. Kattungar uppfostras av sin mamma och lär sig att jaga genom att mamman tar hem bytesdjur till dem. Om en katt tar med sig stora, levande bytesdjur till dig betyder det att hon anser att du är redo att följa med på jakt. Grattis!

Även om ägare älskar att ta hand om sina katter och skämma bort dem är sanningen att de vanligtvis klarar sig fint själva. Ett intressant faktum är att katten varit involverad i utrotninge­n av mer än 40 hundraser, eftersom katten är bättre än hunden på att ska a mat.

Oavsett om du är en hund- eller kattmännis­ka, bör du läsa vidare för att lära dig mer om de båda arternas förblu ande egenskaper. Du kanske till och med ändrar uppfattnin­g?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden