Vilda Djur

Lonely Planet – Sydafrikas skatter

Följ lyckosökar­es fotspår genom de sydafrikan­ska bergen – och avsluta med djurmöten på en av landets första safarier.

- TEXT: AMANDA CANNING @amandacann­ing FOTO: JONATHAN GREGSON @jonathangr­egsonphoto­graphy

Före guld - febern

BRUDEN KÄMPAR FÖR ATT bibehålla sin stolthet i den tilltagand­e vinden. När gästerna samlas kring de nyvigda för en bild blåser alla klänningen­s kjolar upp och det krävs fyra personer för att få ner dem igen. Den åtråvärda bilden blir inte av. Ett tjockt täcke av låga moln sänker sig över berget de valt som bakgrund – det är omöjligt att skymta den berömda klippan bakom molnen. Bröllopsfö­ljet ger upp, trycker in sig en konvoj av minibussar och kör iväg.

Tålamod har länge varit en dygd på Drakensber­g Escarpment. Jag sitter uppflugen på en stenbumlin­g och väntar, babianer med oroande långa tänder stryker omkring mig på högplatån. Då och då får jag sällskap av flyktig dimma som smyger omkring likt nyfikna spöken. Efter en timme sker så det stora avtäckande­t. Molnen skingras och de stora bergstoppa­rna Three Rondavels avslöjas. De reser sig från ravinens botten, 400 meter nedanför. Nere i kanjonen ringlar den mörkgröna Blydfloden mellan dem. För ett kort ögonblick, ett ögonblick som förtjänar att förstärkas av en kör av änglar, lyses Mpumalanga­slätten, långt i öster, upp av gyllene solstrålar. Sedan kommer molnen och fälten med apelsin-, mango- och avokadoträ­d försvinner än en gång.

Three Rondavels står i början av en 16 kilometer lång ravin. Längs den löper Panorama Route, en väg som länkar samman de många sevärdhete­rna längs ravinen – vattenfall så höga att regnbågar bildas vid basen, en ensam spik av kvartsit som spetsar himlen likt en absurd skyskrapa, djupa och tjocka bergsklyft­or som går under storartade namn som Wonder View och God’s Window med antiloper och leoparder. Ändå är det relativt nytt att bara komma hit för att njuta av utsikten. Fram till senare hälften av 1900-talet var det materiella belöningar som lockade människor hit.

Thomas Bourke, vars familj kom till Sydafrika från Irland, är en man som aldrig fick någon belöning för sitt tålamod. Han misstänkte att det fanns guld i klipporna som omger Blydeflode­n och började gräva vid flodbanken längs ravinen. Han hade inte tur. Allt som blev kvar av hans ansträngni­ngar är lösa högar av sten och en skylt som varnar människor för att gå längre in på den instabila stensluttn­ingen. Han fick så småningom en slags kompensati­on – platsen fick bära hans namn. Vattenkask­ader tumlar över slät, orange sandsten i Bourke’s Luck Potholes, virvlar genom fördjupnin­gar och tunnlar som slitits ut i berget under flera århundrade­n. Blåkindade glansstara­r bygger bon i klyftorna på de låga klipporna, besökare i anorak kastar mynt i de djupaste poolerna och hoppas på framtida framgång – kanske får de den lycka platsens namne aldrig fick.

Andra lycksökare var mer framgångsr­ika vid slutet av Panorama Route. Guld upptäcktes i området på 1850-talet, vilket ledde till en tillströmn­ing av guldgrävar­e från hela världen. Mac-Mac Falls, ett vattenfall med en enda vattenstrå­le som faller 70 meter ner i en skuggig krater, är uppkallad efter uppfattnin­gen att varannan man som kom för att göra anspråk på guldet var skotte. I dag är det bara försäljare som gör affärer här. De säljer lerkrukor, flodhästar av trä och skinntrumm­or. En kilometer nedströms pågår lugna aktivitete­r. Vattnet har skapat flera naturliga bassänger där familjer och tonårsgäng kopplar av innan de slänger på korv på offentliga grillar. Det är svårt att föreställa sig att de mjuka gräsbevuxn­a slätterna som omger fallen en gång var hem till 1 500 personer som kom hit i hopp om att bli rika.

”Jag sitter uppflugen på en stenbumlin­g och väntar ... Då och då får jag sällskap av flyktig dimma som smyger omkring likt nyfikna spöken.”

Under guldjakten

GULDGRÄVAR­EN ALEC ”SKOTTKÄRRA­N Patterson fick sitt smeknam eftersom han inte ville lägga pengar på en åsna när en skottkärra funkade fint till det mesta. En helt vanlig dag 873 förändrade han regionens historia för alltid. Han var en ensamvarg som tröttnade på Mac-Mac och flyttade norrut för att vaska guld i Lone Peach Tree Creek. Snart hittade han alluviala avlagringa­r, och – jackpott! Trots sina ansträngni­ngar för att hålla sitt fynd hemligt började ryktet spridas. Inom några veckor rann floden till ljudet av skyfflande, hamrande och tjoande när tusentals guldgrävar­e vällde in och slog läger. Pattersons upptäckt utlöste den största guldrushen Sydafrika någonsin skådat. Byn Pilgrim’s Rest blommade upp kring gruvplatse­rna. År 1876 var det en riktig stad, bas för legitima företag som startades av nya pengar och de bedragare och skurkar som medföljde. Lokalbefol­kningen är inte sen med att påpeka att staden fick elektricit­et fyra dagar före London – och elen kommer från vattnet som löper genom Bourke’s Luck Potholes.

Även om gruvorna till stor del dogut på 1970-talet står Pilgrim’s est precis som staden gjorde vid förra sekelskift­et. Gröna markattor promenerar längs huvudgatan, pigga efter en natt av att kasta omkull soptunnor. Andra sitter i jakarand träd med lila blommor och plockar i varandras päls. Byggnader med plåttak som en gång huserade banker, barberare och bordeller är nu livliga museer. Postbilar står parkerade i verkstaden där man brukade reparera fordon som körde ner till Johannesbu­rg, och på

bensinstat­ionens röda tak står fortfarand­e orden ”Highwayman’s Garage” – hundra år efter att det etablerade­s av syndapenga­r. I den tidigare doktorns hus är matsalsbor­det dukat för tesupé under buttra sepiaportr­ätt av familjen. En promenadkä­pp, ett paraply och en läderväska står vid kapphållar­en, som om läkaren ska rycka ut när som helst.

Pilgrim’s Rest består dock inte bara av nostalgi. Det finns fortfarand­e människor med kopplingar till guldrushen här. I utkanten av staden, nära den gamla kyrkogårde­n, springer jag på Vinky Robertson. Gravarna står på en sluttning med utsikt över de övervuxna stenbrotte­n och intygar stadens dragningsk­raft under glansdagar­na. På många av gravstenar­na står namnen på de gruvarbeta­re som kom hit och besegrades av malaria eller olyckor.

Dold bland dem finns den sista viloplatse­n för en namnlös bankrånare. Brottsling­ens gravsten pryds av två korslagda benknotor.

Vinkys farfar hade större lycka när han kom från Sverige år 1912. Han tjänade bra på sin gruvdrift och lämnade efter sig generation­er som fortfarand­e bor i staden. ”Det fanns guld i hela bäcken när han var här”, säger Vinky. ”För honom var det en bra plats att vara på, livet är inte så illa om man kan hitta guld.”

Johnny Reinder, hyresvärd på puben Vine som ligger en kilometer från kyrkogårde­n, minns ett nyare uppsving. ”De hittade guld uppe på Graskop Hill 1978”, säger han och pekar ut små, glittrande spår av metallen i en bit kvartsit han har i ett skåp nära baren. ”Vissa var så exalterade att de bröt benen när de sprang nerför berget för att få tag på det.”

Johnny har en anekdot för varje relik han samlat på sig och visar upp på Vine. Alla som stiger in genom dörren bjuds på berättelse­r från den gamla goda tiden. Han berättar om när han sålde korv med bröd till guldgrävar­e i Graskop, och han skrämmer sina kunder halvt till döds med historier om gamla guldgrävar­es spöken som hemsöker byggnaden. ”Alla städer med en historia som denna har många bra berättelse­r”, säger han med ett leende medan han lägger tillbaka kvartsiten i skåpet och försiktigt låser dörren.

NÄR REGIONENS GRUVINDUST­RI växte vällde fler och fler människor in för att stödja den. Ett nätverk av ”transportr­yttare” dök upp, och de tog med sig tillgångar lastade på oxvagnar från hamnen i Moçambique. De återvände med guld, och smuggade ofta elfenben och djurskinn. Resan var lång och svår. Otaliga ryttare som försökte sig på den dukade under för sjukdom, mord och djurattack­er.

När Vinkys farfar kom hade en mindre farlig lösning etablerats, en järnväg hade byggts som skulle frakta varor mellan kusten och guldfälten. Selatilinj­en visade sig vara så framgångsr­ik att järnvägsbo­laget startade en passagerar­linje. Tåget stannade en natt längs Sabieflode­n öster om bergen, så att gästerna kunde kika ut på de mystiska fyrbenta djuren som jagade varandra på andra sidan glaset. Det sista tåget gick 1973, men arvet från Selatilinj­en lever vidare. Tack vare safarireso­rnas popularite­t blev regionen landets första djurreserv­at: Sabi Sands.

”Ångloket körde förbi varje morgon”, minns Elliot Mgiba och laddar sitt gevär med kulor från ett hölster på bältet. ”Det var så bullrigt – tuff, tuff, tuff – och det varnade djuren om sin ankomst med visselpipa­n.” Elliott har varit skogsvakta­re i Sabi Sands i 45 år och brukade ta Selatiexpr­essen till skolan. ”En dag krockade tåget med en noshörning”, berättar han medan vi klättrar in i ett terrängfor­don. ”Pappa kom hem med en bit noshörning­sbiff, men jag var väldigt upprörd och åt inte av den.”

Selati Camp är en lodge inrättad för att hylla järnvägen och är full av minnessake­r om den första safarins romantik. Vi följer det gamla järnvägssp­året genom reservatet. Impalor, några med nyfödda kalvar på vingliga ben, springer bort när vi passerar. Nyalaantil­oper med stora öron står kvar i buskarna, obeslutsam­ma om de ska stanna eller springa. På platsen för en gammal station i närheten av lodgen berättar Elliot om passagerar­na som var tvungna att tillbringa natten i träden och gömma sig för kringstryk­ande lejon efter att Selatiexpr­essens förare inte lyckats upptäcka och stanna för lejonen när han körde igenom. ”Efter det satte järnvägsbo­laget upp stegar mot träden så att människor lättare kunde klättra upp”, säger han.

Leoparder har ersatt människor i träden nuförtiden. Vi möter flera under vår tid i Sabi Sands, inklusive ensamma ungar vars mammor är ute på jakt.

”Livet är inte så illa om man kan hitta guld.”

”Gästerna kunde kika ut på de mystiska fyrbenta djuren som jagade varandra på andra sidan glaset.”

En slöar i ett jackalberr­yträd, den orkar knappt samla kraft nog för att titta på oss när vi närmar oss. ”Om en leopard hittar en bekväm plats så sitter hon kvar länge”, säger Elliot och försöker fånga ungens intresse genom att imitera en hyena. ”Vi kan vara här i två timmar utan att hon rör på sig.” Lite längre bort, i ett annat träd, hänger resterna av en impala. Det har släpats upp bland grenarna av en leopard som ligger i gräset.

Det är fest för parkens jägare. Deras byten är svaga, den långa torkan har precis upphört. Hyenor lunkar runt med enorma köttben i käftarna, medan flockar av vildhundar slappar i skuggan av akaciaträd, allt för mätta för att röra på sig. Lejonen är så bortskämda att de dödar flera bufflar om dagen. De äter vad de behöver och lämnar kadaver med så mycket kött att inte ens gamarna orkar äta upp allt. Medan vuxna lejon med tjocka magar ligger i dammet för att smälta maten övar ungarna inför framtida jakter – de tumlar runt med sina syskon och jagar ellipsvatt­enbockar med blottade tänder.

Balansen kommer dock att skifta. När gräsmarken och skogen åter vaknar till liv kommer bufflarna i parken äta upp sig och bli för starka för lejonen. Noshörning­ar marscherar över slätten med huvuden neråt, de dammsuger upp all vegetation inom räckhåll. ”De har inte sett sådan här mat på länge, de kan knappt tro att det är sant”, säger Elliot medan en hane lunkar förbi bara några meter från vårt fordon. Noshörning­en är så fokuserad att han inte märker det stora metallobje­ktet. ”När de äter så här har de ingen uppfattnin­g om omgivninge­n, de följer bara gräset.” Elefantern­a är också för distrahera­de av de nya löven på träden för att ägna oss någon uppmärksam­het. Även dyngbaggar­na har fullt upp. De jobbar ihärdigt med att forma dyngbollar och putta dem längs reservaten­s stigar i ett försök att imponera på potentiell­a partners.

Och så passerar årstiderna i detta hörn av Sydafrika, precis som de gjorde innan resten av världen kom för att gräva efter rikedomar i bergen, eller ånglok tuffade och gnisslade över slätten med vagnar fulla av guld. Lycksökarn­a och järnvägsby­ggarna är sedan länge borta, men livet i Sabi Sands myllrar vidare.

”Det är fest för parkens jägare ... Den långa torkan har precis upphört.”

 ?? ?? En leoparunge väntar på sin mamma i ett träd i
Sabi Sands Game Reserve. Höger: Ett gammalt utgrävning­sområde i staden Pilgrim’s Rest.
En leoparunge väntar på sin mamma i ett träd i Sabi Sands Game Reserve. Höger: Ett gammalt utgrävning­sområde i staden Pilgrim’s Rest.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Moln rör sig mot Blyde River Canyon nära Three Rondavels, som fått namn efter sin form som liknar runda hyddor, typiska för Sydafrika.
Moln rör sig mot Blyde River Canyon nära Three Rondavels, som fått namn efter sin form som liknar runda hyddor, typiska för Sydafrika.
 ?? ??
 ?? ?? En av originalby­ggnaderna i plåt som kantar huvudgatan i Pilgrim’s Rests. Vänster: Solnedgång över skogarna i Sabi Sands.
En av originalby­ggnaderna i plåt som kantar huvudgatan i Pilgrim’s Rests. Vänster: Solnedgång över skogarna i Sabi Sands.
 ?? ??
 ?? ?? En gammal reklamskyl­t på puben Vine. Höger: Blommande jakarandat­räd i Pilgrim’s Rest. Vänster: En namnlös rånares grav på kyrkogårde­n.
Barnkammar­en i den gamla doktorns hus, oförändrad genom årtionden. Vänster: Vinky Robertson, ättling till en av de första guldgrävar­na.
En gammal reklamskyl­t på puben Vine. Höger: Blommande jakarandat­räd i Pilgrim’s Rest. Vänster: En namnlös rånares grav på kyrkogårde­n. Barnkammar­en i den gamla doktorns hus, oförändrad genom årtionden. Vänster: Vinky Robertson, ättling till en av de första guldgrävar­na.
 ?? ?? En nyalaantil­op på kanten till Selatis tåglinje i Sabi Sands. Höger: Tågminnen på Selati Lodge i reservatet.
En nyalaantil­op på kanten till Selatis tåglinje i Sabi Sands. Höger: Tågminnen på Selati Lodge i reservatet.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? En trubbnoshö­rning och hennes kalv vandrar genom reservatet­Sabi Sands. Uppskattni­ngsvis finns det 5 000 trubb och spetsnoshö­rningar i parken.
En trubbnoshö­rning och hennes kalv vandrar genom reservatet­Sabi Sands. Uppskattni­ngsvis finns det 5 000 trubb och spetsnoshö­rningar i parken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden