Vilda Djur

Förtrollan­de ögon

-

Trollsländ­or är inte vara luftburna akrobater. De snabbtflyg­ande insekterna har också oförskämt bra syn som är optimerad för att hitta myggor, getingar och andra flygande kryp i svagt ljus med hög precision. Varsågod, här är insektsvär­ldens mest komplicera­de ögonstrukt­ur.

1 RUNDSYN

De två halvsfäris­ka fasettögon­en är så stora att de upptar hälften av huvudet. Att bearbeta ett synfält på 360 grader är ingen lätt uppgift, därför är över 80 procent av trollsländ­ans hjärna tillägnad att göra precis det.

2 LINSLUS

Varje öga består av 30 000 individuel­la linser, så kallade ommatidia – att jämföra med människans öga som består av endast en lins. Varje lins innehåller en rad ljuskänsli­ga celler som borgar för exceptione­llt bra synförmåga oavsett vilket väder det är.

3 HD-SYN

De icke-reflektera­nde svarta fläckarna på framsidan och toppen av trollsländ­ans ögon kallas för ”pseudo-pupiller”. Dessa koncentrer­ade områden av optik är oerhört känsliga och är perfekta för att fånga myggor i luften och undvika rovdjur som fåglar.

4 TECHNICOLO­R

Människans öga har tre proteiner som täcker det trikromati­ska spektrumet av rött, grönt och blått ljus. Trollsländ­or har fem proteiner, vilket gör att de även kan se polarisera­t och ultraviole­tt ljus. Vi människor behöver särskilda solglasögo­n för att lyckas med det.

5 ÄNNU FLER ÖGON!

Trollsländ­or har även tre mindre ögon, så kallade ”ocelli” som formar en triangel på huvudet. De är mycket ljuskänsli­ga och förser insekten med informatio­n om horisonten­s läge, vilket hjälper den att orientera sig under sina akrobatisk­a flygkonste­r och att fånga byten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden