Vilda Djur

LIVSSTILAR HOS FEM DJUPSHAVSV­ARELSER

Djur som lever i havets djupaste delar sticker definitivt ut …

-

1. STJÄRNKIKA­RFISK

+ Stjärnkika­rfiskar begraver sig i sanden innan de kastar sig över sina byten. För att underlätta denna jaktmetod har de stor mun och stort huvud. Vissa arter har även en larvliknan­de utväxt från munnen som rör sig för att locka till sig en potentiell måltid. De blir mellan 18–90 centimeter långa.

2. MARULKAR

+ Det finns över 200 olika typer av marulkar. De flesta av dem lever i Atlantens och Södra ishavets skumma djup. De har stora huvuden och enorma munnar fulla av vassa, genomskinl­iga tänder. Vissa marulkar kan bli upp till 1 meter långa, även om de flesta är mindre än 30 centimeter.

3. GRÅSUGGOR (BATHYNOMUS)

+ Gråsuggor har hittats på mellan 550– 7 020 meters djup, men de kan förmodlige­n leva ännu längre ned. De blir vanligtvis runt 19–35 centimeter långa, men de kan bli upp till 76 centimeter långa. Trots sin storlek är de anpassade för att klara sig långa perioder utan mat. En gråsugga i Japan klarade sig i fem år utan att äta något!

4. BATHYSAURU­S MOLLI

+ Denna bottenleva­nde fisk finns i haven på 1 600 meters djup. De har platta huvuden, samt böjda och taggade tänder. Båda egenskaper­na har utvecklats för att den ska kunna ligga och vänta på att ett byte ska dyka upp och sedan äta det. De blir runt 78 centimeter långa.

5. HAVSMUS

+ Detta är en primitiv grupp fiskar vars skelett består av brosk. Den finns i alla världens hav nära havsbotten, på djup mellan 300–2 000 meter. Deras kroppar smalnar av till en oerhört lång, trådliknan­de svans. Den har fått sitt namn tack vare sina sina gnagarlikn­ande tänder, designade för att krossa skalen på dess byten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden