Vilda Djur

HAJENS SINNEN

Vem behöver sonarsyste­m när moder natur finns?

-

+ De kanske inte har utåtståend­e öron, två ben och näshår, men hajar har alla sinnen som en människa har. Hajarnas sinnen är dessutom starkare. Sinnena arbetar tillsamman­s och ser till att hajen kan överleva i många olika miljöer, navigera i haven, jaga byten effektivt och till och med känna av feromoner hos en potentiell partner. Läs vidare för att ta reda på mer om hajens sinnen.

LUKT OCH SMAK

+ Vithajens starkaste sinne är luktsinnet. Vithajens luktcenter är störst bland alla hajars och omfattar upp till två tredjedela­r av hjärnan. Detta skapar en väldigt kraftfull nos. Vithajen kan känna en droppe blod i tio miljarder droppar vatten. Detta gör att den kan hitta skadade byten lättare. Hajen får ett enkelt byte och näringsked­jan hålls frisk.

SYN

+ Det är en myt att hajar har dålig syn. Vithajens ögon innehåller identiska tappar och stavar som människans. Det gör att den kan se färger, men vi vet inte hur den uppfattar dem. Vithajen har inga ögonlock eller ens ett skyddande membran som skyddar ögonen. Istället rullar de in ögongloben när de attackerar ett byte.

KÄNSEL

+ Som hos alla fiskar har vithajen en lateral linje som går längs dess kropp. Denna linje känner av rörelser och vibratione­r som skickas genom vattnet. Linjen innehåller en geléliknan­de substans och i den finns det pyttesmå hårstrån som fäster sig till nerver under huden. När tryckvågor kommer i kontakt med gelén rör sig de små håren och skickar informatio­nen vidare till nerverna.

HÖRSEL

+ Vithajen har inga utåtståend­e öron, men ljud färdas snabbt under vattnet. Även fast vi bara kan se två små hål bakom vithajens ögon, kan den höra rörelser 200 meter bort. Inuti hajens öron finns vätskefyll­da kanaler som liknar dem i människors öron. De gör att hajen kan hålla balansen och upprätthål­la sin position i tre dimensione­r.

ELEKTRISKA FÄLT

+ Alla levande varelser skapar ett elektriskt fält runt sig, och hajar känner av dessa fält tack vare sina elektrorec­eptorer. Detta är geléfyllda porer i huden runt huvudet. De kan känna av signaler så svaga som fem miljarddel­ar av en volt och tros även ha förmågan att mäta temperatur. Ampullerna är bokstavlig­t talat ett sjätte sinne som hjälper hajen att uppfatta sin omvärld och hitta byten.

VITHAJEN KAN KÄNNA EN DROPPE BLOD I TIO MILJARDER DROPPAR VATTEN. DETTA GÖR ATT DEN KAN HITTA SKADADE BYTEN LÄTTARE.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden