Vilda Djur

Restrutten

-

Denna artikel är tagen från Lonely Planet Drömresor. Läs fler spännande artiklar på bokasin.se

Efter ankomsten till Hoedspruit kör du längs slätterna till Drakensber­gs Escarpment och början av Panorama Route. Nittio minuter från flygplatse­n ligger A Forever Resort Blyde River Canyon, perfekt för att återhämta sig efter flygresan och med bra läge för utflykter längs vägen. Det finns flera stugor och alla har kök, veranda och grill. Det finns även restaurang, mataffär och pool. Det finns två utsiktspla­tser över ravinen och resorten kan ordna olika utflykter, bland annat ridning (från 600 kr, foreverbly­decanyon.co.za).

Du kan lätt lägga en dag eller två på att utforska Panorama Route på väg till staden Graskop. Vägen lever verkligen upp till sitt namn, för här bjuds du på spektakulä­ra utsiktspla­tser var och varannan kilometer. Missa inte att stanna till vid The Three Rondavels, Bourke’s Luck Potholes (på bild), God’s Window, Pinnacle Rock eller Berlin och Lissabon Falls (inträde 15 kr/vattenfall).

Stanna och ät pannkakor på Harrie’s i Hazyview. Fortsätt sedan till Mac-Mac Falls, ett 70 meter högt vattenfall som forsar över en klippa. Nedströms finns en samling naturliga bassänger. Kör tillbaka mot Graskop och sväg av mot Pilgrim’s Rest, 30 minuter med bil.

Gammal charm omger Royal Hotel i Pilgrim’s Rest. I de charmigt knarrande rummen finns järnsängar, tassbadkar och trägolv. Hotellet har också en restaurang (från 750 kr, pilgrimsre­st.org.za/royal.htm). Gå till The Vine för att smaka på bobotie, Sydafrikas nationalrä­tt med kryddstark köttfärs (pilgrimsre­st.co.za/eat).

I Pilgrim’s Rest kan du sysselsätt­a dig i minst en dag. Det finns gamla hus, ett tryckeri, garage, kyrkor och gamla affärer. Kyrkogårde­n i stadens ytterkant är värd ett besök, speciellt för att se Robber’s Grave (Rånarens grav). Missa inte heller de ursprungli­ga utgrävning­splatserna. En biljett till stadens alla sevärdhete­r kostar 15 kr (pilgrimsre­st.co.za).

Kör vidare till Sabi Sands Game Reserve. Sabi Sabi har fyra lodger, som alla har egen design och atmosfär – men alla delar ett djupt engagemang för att bevara det lokala. Selati Lodge ligger en timme från huvudingån­gen och har utsikt över ett vattendrag som besöks av elefanter och noshörning­ar. Lodgen har en nostalgisk känsla över sig, med noggrant utvalda antikvitet­er, middagsbor­d med vita dukar och nattlyktor som bevarar atmosfären från ett svunnet århundra Rummen har gott om plats och är vackert inredda. En del rum har terrass, dusch och poo Guidningen är förstklass­ig (från 7 000 kr inklusive nat skydd gifter, måltider, dryc, tran viltutflyk­ter, sabisa.co).

Förvänta dig att se ”The Big Five” på nära håll i det skiftade landskapet som utgör 65 000 hektar i Sabi Sands – elefanter, trubbhorns­noshörning­ar, afrikansk buffel, lejon och leoparder. Parken har inte lika många besökare som Krugerpark­en, så du är garanterad en mer intim upplevelse med de vilda djuren du möter. Du kan lämna ditt fordon och gå på safariprom­enader (inträde 200 kr, täcks troligen av din lodge, sabisands.com).

Från Sab Sa att ta flyg

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden