Vilda Vastern Junior

Revolverma­nnen Wild Bill

-

Med sitt mästerliga skytte blev Wild Bill en

legendaris­k revolverma­n i Vilda västern.

Många av Wild Bill Hickoks äventyr har överdrivit­s – både av honom själv och av andra. Men han är ändå en av de mest spännande personerna i

Vilda västern.

Wild Bill var soldat, spion, sheriff, spelare och skådespela­re. Tidningarn­a berättade om hans äventyr och gjorde honom till hjälte.

Blir en bra skytt

Wild Bill föddes som James Butler Hickok den 27 maj 1837. Hans föräldrar var med i en grupp som smugglade slavar norrut. Det var farligt.

En gång blev han och hans pappa jagade av poliser. Det började skjutas och Wild Bill blev inte rädd. I stället började han träna skytte. Han

blev snart riktigt duktig.

Känd från tidningen

Wild Bill var kusk i armén när inbördeskr­iget bröt ut år 1861. Det året inträffade en händelse som skulle spela en stor roll i myten om Wild Bill – McCanles-massakern.

Wild Bill var på samma plats som banditen David McCanles och hans gäng när det började skjutas. Wild

Bill träffade McCanles, och sen fem till från gänget. Det var en otrolig bedrift, i alla fall så som det berättades i tidningen i februari 1867. Läsarna gillade det, som alltid.

Wild Bill dödade nog bara en, men det var kanske inte en lika bra historia ...

Wild Bill var kändis i Vilda västern. Männen var rädda för hans mästerskyt­te och kvinnorna

gillade hur han såg ut.

Den första duellen

Den 21 juli 1865 ställde Wild Bill upp i en duell med Davis Tutt. Vi vet inte varför de duellerade, men kanske var de osams om ett kortspel eller om en kvinna de båda gillade.

Den som drog sin revolver snabbast och träffade skulle vinna. Det var första gången en sådan duell hände och historien spreds.

Wild Bill drog först, men väntade på att Tutt skulle skjuta. Tutt sköt ... och missade. Då siktade Wild Bill lugnt och sköt Tutt. Nu skrev tidningen att han hade dödat ”hundratals”. Även om det inte var sant blev Wild Bill känd.

Listig sheriff

När Wild Bill var sheriff i Kansas dödade han två män. En av dem var den berusade Bill Mulvey, som snubblade fram genom stan. Han sköt på speglar och spritflask­or, och skrek att han hade kommit dit för att döda Wild Bill.

När Wild Bill kom dit höjde Mulvey sitt gevär. Wild Bill viftade med handen som om han ville signalera till någon bakom Mulvey och ropade: ”Skjut honom inte i ryggen, han är full!”

Mulvey vände sig förstås om för att se vem han hade bakom sig – och då sköt Wild Bill honom.

Med Buffalo Bill

År 1873 slog sig Wild Bill ihop med sin gamle vän Buffalo Bill, som erbjöd honom en plats på sin teater. Wild Bill tackade ja, men gillade det inte. Han gömde sig ofta i kulisserna.

Slut med skytte

Wild Bill började spela kort och lyckades tjäna pengar det. År 1876 berättade en läkare den dåliga nyheten att han hade ögonsjukdo­men grön starr. Då var hans tid som mästerskyt­t definitivt över, bara 39 år gammal.

”Wild Bill dödade nog bara en, men det var kanske inte en lika bra h i stori a ...”

Rivaler vid pokerborde­t

När Wild Bill spelade kort på en saloon satte sig Jack McCall vid samma bord. McCall var full och förlorade mycket pengar. Wild Bill skämtade med McCall och gav honom några småmynt, som ett hån. McCall blev arg, men han tog emot pengarna.

Nästa dag var Wild Bill tillbaka vid spelbordet. Han brukade alltid sitta med ryggen mot väggen, för att se alla som kom in i rummet. Nu fanns det inga bra platser lediga. Wild Bill bad en man att byta plats med honom, men det ville han inte. Spelsuget var starkt och Wild Bill satte sig ändå.

Död mans hand

McCall kom in utan att Wild Bill såg det. Han drog sin revolver och närmade sig Wild Bill bakifrån. Han ropade: ”Smaka på den här!” och sköt. Wild Bill hade par i äss och par i åttor på hand när han blev skjuten. Den pokerhande­n har blivit känd som ”död mans hand”. Namnet lever kvar än i dag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden