Vilda Vastern Junior

Banditen Jesse James

-

Var han en amerikansk Robin Hood?

Eller bara en simpel tjuv?

Jesse James blev känd redan när han levde. Han föddes i Missouri år 1847 och hade två syskon. Hans mamma Zerelda var katolik från Kentucky, och hans pappa Robert var en förmögen jordbrukar­e och predikant som ägde slavar. När Jesse var tre år dog hans pappa. Mamman gifte om sig två gånger och Jesse fick fyra halvsyskon.

Hemskt krig

När inbördeskr­iget bröt ut år 1861 blev området där familjen bodde ett slagfält för olika grupper av civila som snabbt utbildades till soldater. Bushwhacke­rs stred för sydstatern­a och var för slaveriet, och Jayhawkers stred för nordstater­na och var emot slaveriet. Båda sidorna gjorde fruktansvä­rda saker.

Anfallet på gården

År 1863 hade Jesses bror Frank gått med i Bushwhacke­rs. Som hämnd anföll en grupp Jayhawkers familjens gård. Jesse var bara 15 år gammal då. Frank kom hem sommaren 1864 och när han skulle iväg igen följde lillebror Jesse med honom. Snart red bröderna med en känd ledare i Bushwhacke­rs, William ”Bloody Bill” Anderson. Jesse blev skjuten i strid, men han klarade sig och gänget red vidare.

I bakhåll

I september 1864 hade Bloody Bills män druckit sig fulla på whisky inför en stöt. De kapade ett tåg med soldater i Centralia i Missouri. De tvingade de 23 soldaterna på tåget att klä av sig och sen sköt de allihopa. En Jayhawker-grupp jagade dem för att hämnas. Men Bloody Bills gäng la sig i bakhåll och vann över mer än hundra män.

Fortfarand­e bandit

Amerikansk­a inbördeskr­iget slutade år 1865, men Jesse hade svårt att anpassa sig till freden. Gänget fortsatte på sin brottsliga bana.

”Jesse blev sk juten i strid, men h an klarade sig och gänget red vidare.”

Jesse James blir känd

År 1869 rånade Jesse och hans gäng en bank i Missouri. Jesse dödade en kassör som han trodde hade dödat Bloody Bill. Mordet och brödernas djärva flykt gjorde Jesse känd.

Jesse gillade att vara känd. Han blev vän med journalist­er. Han fick in brev i tidningarn­a där han hävdade att han var oskyldig.

Gentlemän som rånar

Bröderna James slog sig ihop med bröderna Younger, fyra före detta Bushwhacke­rs. Under sex år drog gänget omkring och rånade banker, tåg och hästvagnar. Många oskyldiga människor dödades, men gänget fick också rykte om sig att vara gentlemen.

Gänget lämnade till exempel tillbaka ett stulet fickur till ägaren när de fick veta att han var sydstatare. De sa att nordstatar­na hade gjort dem till brottsling­ar.

Jakten på banditerna

Den 7 september 1876 rånade gänget en bank i Minnesota. Två av dem dog och allt de fick tag på var ett par påsar med småmynt.

Banditerna som klarade sig var sårade och flykten blev svår. Hundra män jagade dem! Gänget delade upp sig. Frank och Jesse flydde till en bondgård. Där levde de ett lugnt liv i tre år, men sen blev det kanske för tråkigt.

Sviken av en ny kumpan

År 1879 bildade Jesse ett nytt gäng och blev bandit igen. Den som fångade Jesse skulle få en stor belöning. En av de nya i gänget kunde inte motstå det ...

”Gänget lämnade tillb aka ett stulet fickur till äg aren n är de fick veta att h an var sydstatare.”

Efter frukost den 3 april 1882 la Jesse James ifrån sig sin revolver hemma. Då passade Robert Ford på att döda honom. Ford dömdes för mord, men slapp straff eftersom Jesse James var en efterlyst brottsling. På den tiden var det rättvisa.

Var han en Robin Hood?

Många minns Jesse James som en Robin Hood, en vanlig man som satte sig upp mot makten. Jesse James tog från de rika, men han gav inte till de fattiga. Jesse var trofast mot sin familj och sina vänner, men han var också tjuv och mördare.

”Legenden om Jesse James växte för att många tyckte att han hade dödats på ett fegt sätt.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden