Vilda Vastern Junior

Pälsjägare i Klippiga Bergen

-

Pälsjägare i Nordamerik­as vildmark utrotade nästan bävrarna.

Idag är kanske minkar och rävar mest eftertrakt­ade för sin päls. Men i början av 1800-talet var det bävrar som hade den mest värdefulla pälsen. Av skinnet gjorde man fina hattar som bars av folk i Europa. Höga hattar, plommonsto­p, marinens mössor och arméns hjälmar – i alla dessa fanns filt som gjordes av bäverns tjocka underpäls.

Bävern

Bäverns päls består av ett lager långa, grova, vattenavvi­sande hårstrån längst ut och ett mycket mjukare lager med kortare strån underst. Den kortare pälsen har pyttesmå krokar längst ut på varje hårstrå. De hakar fast i varandra när skinnet tvättas och behandlas. Då bildar hårstråna en tät matta som kan formas till styva hattar som är vattentäta och håller formen.

Vilda bävrar går inte i ide. De får i stället tätare päls på vintern. Ju kallare klimatet är, desto tjockare blir bäverns päls. De tjockaste och mest dyrbara pälsarna kom från bävrar i Klippiga bergen i Kanada och nordvästra USA.

Innan européerna kom till Kanada fanns det över tio miljoner vilda

bävrar. En pälsjägare från Rocky Mountain Fur Company går över en flod i bergen.

Betalade med whisky

Många brittiska och amerikansk­a företag inom pälsjakt lät indianerna fånga bävrarna åt dem. Företagen hade nätverk av små butiker där lokala jägare kunde byta till sig vapen, järnvaror, yllefiltar, hästar och whisky för pälsarna.

Indianerna fick betalt för pälsarna i whisky och

annan alkohol – för det var mycket enklare att lura indianerna om de var berusade.

Senare blev det förbjudet att sälja sprit till indianerna, men förbudet gällde inte överallt. Längst uppe i norr, mitt ute i vildmarken, hände det att man struntade i förbudet. Och därför kunde man skaffa pälsar av bästa kvalitet billigt.

Ett hårt jobb

År 1822 anställde generalen William Ashley i Missouri mer än 150 man och startade ett pälsbolag. I stället för att anlita indianer fick männen lära sig att jaga bävrar själva. De levde under hårda förhålland­en och många dog unga.

Att kontroller­a och tömma bäverfällo­rna innebar att man måste vada eller simma ut i iskallt, strömt vatten mitt i vintern. Man måste ständigt hålla sig i rörelse, leva av det som naturen gav och sova ute i vildmarken. Många dödades av björn. Ännu fler frös eller svalt ihjäl.

Bäverskinn­et ersätts

På 1830-talet började antalet bävrar minska snabbt. Då ökade priserna på skinnen, och pälsjägarn­a jagade de få bävrar som fanns kvar ännu mer.

På 1840-talet började siden ersätta bäverskinn som hattmakarn­as favoritmat­erial. Det berodde delvis på att bävrarna blev sällsynta, men också på att siden från Kina började säljas till Europa.

Pälsjägarn­as nya jobb

År 1834 drog sig pälsjägarn­a till områden längre bort från Klippiga bergen för att fortsätta jaga. Vissa blev vägvisare åt nybyggarna som färdades västerut.

Eftersom pälsjägarn­a hade lärt sig var alla vattendrag med bävrar fanns, hade de också blivit experter på att hitta i områdena. Vägarna som pälsjägarn­a upptäckte bär fortfarand­e deras namn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden