Vilda Vastern Junior

Jakten på bufflar

-

Det är inte många djur som symboliser­ar Vilda västern lika bra som den imponerand­e buffeln. Indianerna jagade bufflarna för mat, men på 1800-talet utrotades de nästan helt av vita som jagade dem också för nöjes skull.

Lätta att jaga

Skinn och kött från bufflar var värdefullt. Bufflarna var dessutom lätta att jaga. Om en buffel blev skjuten samlades andra bufflar runt den. På så sätt kunde jägarna enkelt ta hela hjordar med sina effektiva gevär.

Sportjakt

De som jagade för nöjes skull lämnade de döda djuren på marken, till ingen nytta. Ibland sköt passagerar­e på tåg bufflar från vagnens tak. Det var populärt under tråkiga tågresor.

Konflikt

När bufflarna blev färre ökade konflikten mellan de vita och indianerna. Det ledde till våldsamhet­er. Indianerna attackerad­e jägarnas läger för att hämnas, sen hämnades jägarna – och så vidare.

För indianerna var bufflarna heliga. De glömde aldrig

att den vite mannen nästan utrotade dem.

Hövdingen Sitting Bull sa: ”För bara sju år sen lovades vi evig tillgång till landet där bufflarna betar. Nu tar de vårt land ifrån oss.”

Reservat utan bufflar

Man ville tvinga indianerna att bo i reservat. Reservaten tillhörde USA:s regering, och marken där var ofta värdelös. Där fanns sällan några bufflar att jaga, men indianerna behövde bufflarna för att överleva.

En smutsig taktik

Regeringen visste att indianerna var beroende av bufflar. Ju färre bufflar, desto svårare fick indianerna det. Buffeljakt­en användes som ett militärt vapen, och målet var att svälta indianerna och få dem att ge upp. Det var en smutsig taktik, men den fungerade.

Fler bufflar

I slutet av 1800-talet fanns det bara några hundra bufflar kvar. Bufflar är inte vanliga i dag heller, men de är inte akut hotade. Några små grupper kan ses ströva runt på prärien.

 ??  ?? För indianerna var buffeln helig, men vita
jagade bufflarna för nöjes skull.
För indianerna var buffeln helig, men vita jagade bufflarna för nöjes skull.
 ??  ?? Bufflarna utrotades nästan. Det gjorde livet svårt för indianerna.
Bufflarna utrotades nästan. Det gjorde livet svårt för indianerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden