Vilda Vastern Junior

Jakten på Billy the Kid

-

IVilda västern på 1800-talet gällde ofta störst går först. Människorn­a här var grymma och det fanns ingen plats för veklingar.

Historien om sheriffen Pats jakt på banditen Billy the Kid har berättats under lång tid. Både den laglöse Billy och Pat Garrett var hårdingar.

I Vilda västern

På film har vi alltid fått se cowboyer och indianer, sheriffer, banditer, nybyggare, mexikaner och andra slåss mot varandra.

I verklighet­en var sällan någon helt god eller helt ond. Det var inte särskilt mycket som skilde lagens män från de laglösa banditerna.

Lagens män

Låt oss nu resa till Lincoln County i New Mexico. Det är slutet på 1880 och Pat Garrett har just utsetts till sheriff.

Garrett var en imponerand­e man, drygt 190 centimeter lång och en skicklig skytt. Han och en detektiv som hette Azariah Wild skulle spåra en stor summa falska pengar.

Lockbete

Garrett anlitade en man till, Barney Mason. Han skulle vara lockbete för de två män man misstänkte spred de falska sedlarna: ranchägare­n Dan Dedrick och W.H. West, som hade avslöjat sina planer i ett brev som Mason fått tag på.

Planen var att de skulle använda falska pengar för att köpa boskap i Mexiko. För att

Det är 150 år sen Billy the Kid var laglös i Vilda västern. Möt honom – och sheriffen som till slut stoppade honom.

inte haffas skulle de anlita en medhjälpar­e. Sheriffens lockbete Mason skulle spela medhjälpar­en. Mason begav sig till ranchen White Oaks för att spela med i den listiga planen.

De laglösa

På Dedricks ranch mötte Mason tre män på flykt från rättvisan: Dave Rudabaugh, Billy Wilson och Billy the Kid. De tre rymlingarn­a levde på att stjäla boskap och Billy the Kid var redan ökänd som bandit.

Vän eller fiende?

På den tiden kunde en rättvisans man och en efterlyst sitta vid samma lägereld ena dagen och skjuta mot varandra dagen efter.

Mason hade det trevligt med banditerna, men samtidigt försökte de alla lista ut vem som var vän och vem som var fiende.

Billy the Kid blir misstänksa­m

Billy the Kid försökte luska ut vad Mason gjorde där, för han misstänkte att Mason skulle säga till sheriffen var han befann sig. Mason påstod att han hade kommit för att hämta några hästar, men det trodde inte Billy the Kid på. Billy the Kid misstänkte något.

Jakten kan börja

Mason stannade på ranchen i några dagar, men sen återvände han till Roswell för att berätta för sheriffen var Billy the Kid fanns. Jakten kunde börja.

Nu var Billy the Kid en skicklig bandit och han skulle inte ge upp i första taget. Billy smet från ranchen. Sheriffen skulle behöva hjälp för att få fatt på honom.

Ett gömställe hittas

Sheriffen och ungefär tio män följde banditens spår till ett misstänkt gömställe – en grotta i Los Portales. Det var en hård ritt på små stigar genom öken.

Vid gömstället flydde en av Billy the Kids kumpaner,

Tom Foliard, i ett regn av kulor. Men i grottan fanns ingen

Billy the Kid.

Garrett var besviken, men han var inte heller den som gav upp.

Misslyckat bakhåll

Sheriffen skickade ut en pålitlig spion för att tt hitta Billy the Kid. Spionen återvände med nyheten att Billy var i Fort Sumner, och att han höll utkik efter sheriffen och Mason.

Sheriffen Garret och hans män gav sig iväg för att söka efter Billy. De gömde ... sig i ett gammalt sjukhus och väntade på att skurkarna skulle komma förbi. Billy the Kid kom snabbare än vad de hade väntat sig.

Banditerna Foliard och Pickett red fram och möttes av skott. Foliard träffades, men Garrett missade Pickett. Billy the Kid och de andra banditerna vände om och red så snabbt de kunde mot sitt gömställe.

Jakten fortsätter

Sheriffens män gjorde sig redo för att ta upp jakten. Nu var det fem män de skulle spåra. Garrett hade hört av en boende i trakten att banditerna gömde sig i ett övergivet hus utanför Stinking Springs, ett öde område där illaluktan­de gaser bubblade upp.

Det var inte långt dit och de red iväg på natten. Och uppgiftern­a stämde: det stod hästar bundna utanför.

Ingen hade märkt att sheriffen och hans män närmade sig. Billy the Kid var inträngd i ett hörn. Männen väntade i mörkret.

En man skjuts

I gryningen kom en i gänget ut genom husets enda dörr. Han var lika lång som Billy the Kid och bar samma slags hatt. Garrett visste att Billy the Kid inte skulle ge sig lätt, så de sköt utan att ställa några frågor.

Det var inte Billy, utan Charley Bowdre. Han stapplade sårad in i huset igen. Men Billy the Kid knuffade ut honom och sa: ”De har dödat dig Charley, men du kan fortfarand­e hämnas. Döda några av dem.”

Bowdre vacklade ut och föll ihop innan han ens hann lägga ett finger på avtryckare­n.

Sheriffen tar till orda

Nu var Billy the Kid instängd. Den enda vägen ut var blockerad.

Sheriffen tog till orda:

”Hur är läget där inne, Kid?”

”Rätt bra”, blev svaret. ”Fast vi har ingen ved, så vi kan inte göra frukost.”

”Kom ut och hämta ved då. Var lite sällskapli­g.”

”Det går inte, Pat. Jag har för mycket att göra. Har inte tid att springa omkring.”

Banditerna lockas med mat

Garrett fick en idé. Hans män var hungriga, så han skickade efter mat från en ranch i närheten. Den ljuvliga doften av stekt kött spred sig. Det lockade ut banditerna. Rudabaugh viftade med en lortig näsduk för att visa att de gav sig. Fyra hungriga män klev ut ur huset för att få sig ett skrovmål. Maten kostade dem friheten.

Billy the Kid på rymmen

Billy the Kid ställdes inför rätta i Mesilla. Han dömdes för mordet på sheriff William Brady. Men han lyckades fly från sitt straff genom att stjäla ett vapen från en vakt.

Garrett ägnade hela den sommaren åt att jaga Billy. I början av juli fick han upp ett spår: Billy the Kid jobbade som cowboy hos markägaren Peter Maxwell.

Sheriffens seger

Strax efter midnatt den 15 juli gick Billy the Kid in i Peter Maxwells hus för att ta lite kvällsmat. Samtidigt var sheriffen i sovrummet, på jakt efter Billy. Så klev mannen han jagade plötsligt in genom dörren ... Billy the Kid hann aldrig förstå vem det var som tog honom.

 ??  ?? Sheriff Pat Garrett (till vänster) med sina kollegor James Brent och John W. Poe.
Sheriff Pat Garrett (till vänster) med sina kollegor James Brent och John W. Poe.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Billy the Kid blev bandit redan som ung.
Billy the Kid blev bandit redan som ung.
 ??  ?? Billy the Kid stal bland annat hästar.
Billy the Kid stal bland annat hästar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden