Vilda Vastern Junior

Den ökände Butch Cassidy

-

Hans äventyr med sitt vilda gäng är välkända. Är Butch Cassidy Vilda västerns mest ökända figur?

Säger man namnet Butch Cassidy tänker många vuxna genast på Sundance Kid och filmen de var med i från år 1969. Filmen visar inte sanningen, men Butch Cassidys liv var fullt av spänning, äventyr och mysterier.

Butch som barn

Butch Cassidy hette egentligen Robert Leroy Parker. Han föddes den 13 april år 1866 i Utah. Hans föräldrar var mormoner. Pappan Maximillia­n kom som nybyggare år 1856.

Robert växte upp på familjens ranch, men livet som mormon var inte något för honom. I början av tonåren lämnade han hemmet och drogs in i den kriminella världen.

Byter efternamn

Mike Cassidy var cowboy och boskapstju­v. Han skulle snart lära den unge Robert allt han kunde. Det sägs att han bytte sitt efternamn till Cassidy för att hedra sin vän Mike.

Kanske bytte han efternamn för att skydda familjen också, för han var inte någon dröm för sina religiösa föräldrar.

Blir bandit

Butch flyttade runt mellan olika rancher och jobbade som cowboy. Han blev kompis med Matt Warner och rånade sin första bank. Cassidy, Warner och båda bröderna McCarty gömde sig i Robbers Roost i sydöstra Utah. De branta klipporna gjorde området populärt som gömställe för banditer.

Köper en ranch

Sen stack Butch till Wyoming och köpte en ranch. Kanske var planen att leva ett lugnt och lagligt liv, men bara ett par år senare dömdes han till två års fängelse för häststöld. Han slapp straff och släpptes år 1896.

Bildar ett gäng

När han kom ut ur fängelset började Butch på nytt. Han bildade ett gäng med en samling skurkar. Förutom Butch och hans bäste vän William Ellsworth ”Elzy”

Lay bestod kärnan av: Harvey ”Kid

Curry” Logan, Ben Kilpatrick, Harry Tracy, Will ”News” Carver, Laura Bullion och George ”Flat Nose” Curry.

Andra medlemmar kom och gick, bland andra Harry Alonzo Longabaugh (Sundance Kid), som Cassidy värvade kort efter att han kommit ut ur fängelset.

Skickliga tjuvar

Gänget blev ett av de bästa i Vilda västern på att råna tåg och banker. Vanligt folk följde förtjust deras äventyr. Vissa hejade nästan på dem. Kanske var det för att de ofta delade med sig av bytet med fattigt folk på platsen.

Butch var lite av en ledare för gänget och han stack ut en del bland sina kriminella kumpaner. Han var till exempel stolt över att

Tågrånet

aldrig ha dödat någon. Om han blev jagad sköt han hellre hästen än den som satt på.

Den 2 juni 1899 rånade gänget ett tåg på ett mycket rafflande sätt. De lyckades få med sig ett stort byte, även fast det blev skottlossn­ing.

Guldet gänget stal skulle soldater få som betalning. Därför klassades rånet som ett terroristb­rott och nu jagades Butch och gänget av många.

Efterlysta

Den som satte dit gänget skulle få en stor belöning, men det skrämde inte gänget. De fortsatte. Snart hade de agenter från den kända Pinkertons detektivby­rå efter sig.

Flyr till Argentina

Åren 1900 och 1901 stoppades flera i gänget. Det blev för mycket för Butch. Han flydde till Argentina med Sundance och dennes flickvän Etta Place. Där köpte de en gård och slog sig till ro. Men efter några år var det slut på lugnet.

Flackar runt

Agenten Frank Dimaio hade fått upp spåret på Butch. En sheriff som hade blivit vän med Butch i Argentina varnade honom, och de tre rymlingarn­a flydde till Chile i maj 1905.

Etta hade fått nog av Sydamerika, så Sundance följde med henne till San Francisco. Butch och Sundance möttes igen, och verkar ha planerat ett sista rån.

Det sista rånet

Den 3 november 1908 överföll två maskerade män ett sändebud för en silvergruv­a i Bolivia. Bytet Btt var lö lönen d de anställda tälld skulle k ll få få, och hd det t var väldigt mycket pengar.

Rånarna flydde till ett litet hotell i en stad i närheten. Där blev ägaren misstänksa­m. Han larmade polisen och hotellet omringades.

Ett oväntat slut

När rånarna skulle gripas började de skjuta vilt, så poliserna stannade utanför hotellet. Det hördes ett skrik och två skott från rummet där rånarna var. Sen blev det tyst.

Nästa morgon hittades två döda på hotellet. I polisens rapport stod det att den ena rånaren måste ha skjutit sin kumpan, och sen sig själv.

Kropparna identifier­ades som Butch Cassidy och Sundance Kid, men det finns vittnen som säger att Butch flydde och levde vidare i USA ...

Tågrånet år 1899 är det vilda gängets mest uppseendev­äckande brott, men då var kanske inte Butch med.

 ??  ?? s”Dkuellne sfoåm e snastttoer d bitelgöänn­ingge.t”
s”Dkuellne sfoåm e snastttoer d bitelgöänn­ingge.t”
 ??  ??
 ??  ?? Sundance Kid och flickvänne­n
Etta Place i New York.
Sundance Kid och flickvänne­n Etta Place i New York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden