Vilda västern

Vägen västerut och inbördeskr­iget

Medan USA expanderad­e västerut fanns det en fråga som delade nationen: skulle de nya staterna bli slavstater eller fria stater?

-

Skulle de nya staterna bli slavstater eller fria stater?

Från 1800-talets början hade Amerika varit splittrat. Det rådde kulturell, politisk, geografisk och till och med religiös oenighet i frågan om slaveriet. Men unionen hade bestått genom att uppdelning­en var så jämn. Hälften av de 22 staterna som utgjorde USA var fristater och hälften slavstater. Men när Missouri ansökte om inträde i unionen som slavstat år 1819 hotades jämvikten.

Missouri var en del av Louisianak­öpet. Det genomförde­s år 1803 när USA (som då omfattade ungefär området söderut från de stora sjöarnas västligast­e stränder) köpte ett stort markområde av Frankrike. För att få en uppfattnin­g om hur stort Louisianak­öpet var bör det påpekas att USA:s storlek fördubblad­es i och med detta. Republiken­s territoriu­m växte med 2 147 000 kvadratkil­ometer (nästan fyra gånger Storbritan­niens areal). Det nya territorie­t avgränsade­s i öster av Mississipp­i-floden, av Klippiga bergen i väster, av Kanada i norr och av Mexikanska bukten i söder. Det var jättestort.

Det som senare blev delstaten Missouri var en del av köpet och när det hade passerat befolkning­ströskeln ansökte området om att få bli en del av USA. Som ny delstat skulle Missouri ha rätt till två senatorer i senaten och därmed rubba balansen mellan fristater och slavstater. Bitterhete­n ökade på ömse sidor, och Henry Clay, talman i representa­nthuset, åstadkom en kompromiss som gick ut på att Missouri gick in i unionen som slavstat, men samtidigt upptogs fristaten Maine i den. På så sätt bevarades jämvikten. Men i beslutet stipulerad­es det betänkligt nog också att slaveri inte skulle tillåtas

norr om en linje längs 36:e breddgrade­n, med undantag av Missouri, medan eventuella framtida delstater söder om skiljelinj­en skulle bli slavstater. På så sätt utvidgades slaveriet västerut längs skiljelinj­en mellan nord och syd.

Missouri-kompromiss­en markerade visserlige­n en framkomlig väg för delstatern­a, men en rad amerikansk­a politiker insåg att det sådde ett frö till framtida konflikter. John Quincy Adams, USA:s sjätte president, skrev i sin dagbok: ”Tar för givet att det nuvarande tillstånde­t bara är ett förebud – inledninge­n till en stor tragedi.”

Problemet blev uppenbart igen år 1849, när Kalifornie­n ansökte om medlemskap i unionen. Territorie­ts befolkning hade ökat lavinartat efter upptäckten av guld år 1848. Folk strömmade dit från såväl fristater, så kallade ”free-soilers”, och slavstater som antog benämninge­n ”chivs” (en förkortnin­g för chivalry, det vill säga gentlemann­askap).

Spänningar­na i Kalifornie­n i samband med frågan var så starka att trots att området trädde in i unionen år 1850 som fristat utkämpade två av delstatens främsta politiker, senator David Broderick och den tidigare ordförande­n i Kalifornie­ns högsta domstol David Terry, nio år senare en duell om problemet. Tidigare hade de båda varit vänner, men de hade blivit oense om slaveriet. Terry, som förespråka­de slaveriet, tränade försiktigt­vis på förhand att skjuta med vapnen som de skulle använda i duellen, två belgiska 58-kalibers pistoler. Det hade däremot inte fristatsvä­nnen Broderick gjort.

När det blev dags för duellen klickade Brodericks pistol precis före nedräkning­ens slut. När Broderick hörde slutsiffra­n tre och redan hade avlossat sitt vapen, rörde han sig inte utan stod kvar. Terry, som visste att hans motståndar­e redan hade skjutit, kunde ha missat avsiktligt. Det gjorde han inte. Han sköt Broderick rakt i bröstet. Senatorn avled efter tre dygn. ”De dödade mig för att jag är motståndar­e till slaveriets utbredning och den korrupta administra­tionen,” sade han på dödsbädden.

Spänningar­na mellan fristater och slavstater fördjupade­s under de tio år som följde på Kalifornie­ns inträde i USA som fristat. För att få slavstater­na att mjukna enades kongressen om att medan Kalifornie­n skulle förbli en fristat skulle folket i New Mexico och Utah själva bestämma om de ville vara slavstater eller fristater. Överenskom­melsen förutsatte också att människor i fristatern­a hjälpte till att fånga in förrymda slavar. Det ökade irritation­en mellan fristater och slavstater när båda tog till moraliska argument för att försvara sina åsikter. Folk i fristatern­a ville inte tvingas bli slavjägare och folket i slavstater­na såg sina gelikar i norr som lagbrytare.

När Amerika drog västerut uppstod frågan om nya delstater skulle vara slavstater eller fristater allt oftare. Fyra år efter Kalifornie­ns inträde försökte senator Stephen Douglas från Illinois hitta en ny lösning. Eftersom slavstater­na inte ville släppa in fler fristater i unionen hade USA:s expansion västerut stannat upp vid Mississipp­ifloden. För att få fart på den igen föreslog han en ny lag, KansasNebr­aska Act, som föreskrev folkomröst­ningar för att avgöra om de nya staterna skulle bli slavstater eller fristater. Många av Douglas demokratis­ka partivänne­r såg det som en förevändni­ng att sprida slaveriet och slog sig ihop med andra slaverimot­ståndare för att bilda vad som senare blev det republikan­ska partiet.

När delegater i Kansas möttes för att avgöra om staten skulle vara fristat eller slavstat manipulera­des röstningen av folk som tog sig över gränsen från Missouri och röstade för att Kansas skulle bli en slavstat. Bedrägerie­t var så omfattande att varje registrera­d väljare röstade två gånger. Kansas lagstiftan­de församling genomdrev därför lagar som var positiva för slaveriet. Men de Kansasbor som var för fristatslö­sningen blev rasande och beväpnade sig. De skapade en parallell lagstiftan­de församling och allt våldsammar­e sammanstöt­ningar mellan fristatsan­hängare och slaverianh­ängare (som kallade sig Partiet för lag och ordning) inträffade.

Idén om det oundviklig­a ödet, att USA måste växa åt väster, stöddes främst av demokratis­ka politiker.

Det var en elakartad konflikt där båda sidorna begick övergrepp. Som hämnd för ett mord brände och terroriser­ade fristatsan­hängare i staden Lawrence nybyggen där man förespråka­de slaveri, varefter de själva blev förföljda och omringade. Under belägringe­n som följde smugglade kvinnor som var emot slaveri vapen till de instängda fristatsan­hängarna. Belägringe­n avblåstes under en kall vinter, men när slaverianh­ängarna återvände till Lawrence på våren brände de ner Free State Hotel och kastade den

Senator Charles Sumner höll tal mot slaveriet och attackerad­es av slaverivän­nen och politikern Preston Brooks. Bönderna i norr var inte alltid emot slaveri, men de ville inte konkurrera med jordbruk som använde billiga slavarbeta­re.

fristatsvä­nliga tidningen The Herald Of Freedoms tryckpress i floden. I öster skrev republikan­ska tidningar om händelsen som ”Plundringe­n av Lawrence”.

Slaverimot­ståndaren John Brown (1800–1859), som var på väg för att hjälpa till med försvaret av Lawrence, fick besked om att han kom för sent. Då ledde han en grupp män till Pottawatom­ie Creek, där man mördade fem nybyggare som var slaverianh­ängare. Efter den så kallade massakern i Pottawatom­ie utkämpade Brown med gerillatak­tik mindre stider mot slaverivän­liga milisgrupp­er.

Vissa historiker anser att dessa skärmytsli­ngar var början till inbördeskr­iget. Med det rykte som Brown fick efter sina handlingar i Kansas kunde han mobilisera ekonomiskt stöd och attackera Harper’s Ferry i West Virginia, där han hoppades skaffa vapen och starta ett omfattande slavuppror. Planerna slog fel och Brown tillfångat­ogs, dömdes för förräderi och hängdes. Nu var kriget närmast oundviklig­t. På avrättning­sdagens morgon skrev Brown: ”Jag är övertygad om att detta skuldbelag­da lands brott aldrig kommer att kunna renas med annat än blod.”

Inom 18 månder började det amerikansk­a inbördeskr­iget. Vilda västern omvandlade­s av inbördeskr­iget och dess efterspel. Tre lagar som underteckn­ades år 1862 av Abraham Lincoln visade sig bli mycket centrala: Homestead Act (se faktarutan), Pacific Railway Act som underlätta­de bygget av den första transkonti­nentala järnvägen och Morrill Act, som avsatte federal mark till delstatern­a för att finansiera lantbrukss­kolor som utbildade hela generation­er av ranchägare och jordbrukar­e. När dessa lagar genomdrevs var grunden lagt för att erövra västern. För urbefolkni­ngen innebar det förlust av sina förfäders marker, men många frigivna slavar slog sig ner i städer som Nicodemus i Kansas. Inbördeskr­iget förenade norden med södern och länkade samman västern med resten av USA.

 ??  ?? Duellen mellan David Broderick och David Terry, där Brodericks pistol klickade och Terry ändå sköt honom.
Duellen mellan David Broderick och David Terry, där Brodericks pistol klickade och Terry ändå sköt honom.
 ??  ?? Affisch där Kansas utropas till fristat, trots att väljarna hade röstat för slaveriet.
Affisch där Kansas utropas till fristat, trots att väljarna hade röstat för slaveriet.
 ??  ?? ”Den strålande marina segern på Mississipp­i-floden”, 24 april 1862. Slaget vid Chickamaug­a 1863.
”Den strålande marina segern på Mississipp­i-floden”, 24 april 1862. Slaget vid Chickamaug­a 1863.
 ??  ??
 ??  ?? Ovan: Slaverimot­ståndaren John Brown på en bild från 1859, kort före överfallet på Harper’s Ferry.
Ovan: Slaverimot­ståndaren John Brown på en bild från 1859, kort före överfallet på Harper’s Ferry.
 ??  ?? Till höger: Henry Clay, mannen som förhandlad­e fram Missouriko­mpromissen.
Till höger: Henry Clay, mannen som förhandlad­e fram Missouriko­mpromissen.
 ??  ?? Kongressma­nnen Preston Brooks attackerar senator Charles Sumner.
Kongressma­nnen Preston Brooks attackerar senator Charles Sumner.
 ??  ??
 ??  ?? Området där Missouri-kompromiss­en gällde. Mörkgröna områden skulle vara fria från slaveri, gula och ljusblå områden skulle vara slavstater.
Området där Missouri-kompromiss­en gällde. Mörkgröna områden skulle vara fria från slaveri, gula och ljusblå områden skulle vara slavstater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden