Vilda västern

När dog Cassidy egentligen?

-

En av de mest minnesvärd­a scenerna i filmen Butch Cassidy And The Sundance Kid är den stora revolverdu­ellen i slutet, där båda dör på ett ärofullt sätt. Men det finns många teorier om att Cassidy inte dog i Bolivia, utan i stället återvände till USA och levde resten av sina dagar i lugn och ro.

En av de mest intressant­a teorierna kom från en tv-serie år 1978 med titeln In Search Of… Den fokuserade på ett argument som lades fram av Vilda västern-historiker­n Charles Kelly i hans bok från 1938, The Outlaw Trail: A History of Butch Cassidy And His Wild Bunch. I den konstatera­r Kelly att om Cassidy hade levt så skulle han ha besökt sin far, och eftersom han inte gjorde det måste han ha varit död.

I avsnittet bekräftar alla invånare i Baggs i Wyoming att Cassidy var där under år 1924. Det innehåller också en intervju med Cassidys syster Lula Parker Betenson, som säger att han inte bara besökte sin far, utan därefter var bosatt i Washington till sin död. Betensons bok från 1975, Butch Cassidy, My Brother, beskriver också att Cassidy sade att han hade fått en vän att säga att en av de döda kropparna i Bolivia var hans, så att han skulle kunna leva ett liv utan att vara förföljd. Innan du avfärdar den teorin som en ren fantasi vill jag påminna om att det inte finns några bevis som pekar åt något håll!

 ??  ?? Bild från filmen Butch Cassidy And The Sundance Kid. Ägde den beryktade duellen någonsin rum?
Bild från filmen Butch Cassidy And The Sundance Kid. Ägde den beryktade duellen någonsin rum?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden