Visste Du Att? (Sweden)

Välkommen

- Daniel Bennett, redaktör

Vem skulle du helst sitta bredvid på en middag? Marie Curie? Bröderna Coen? Dara O’Briain? Sandi Toksvig?...

Personlige­n tycker jag att det bästa vore en person som ständigt sticker hål på moderna myter och får mig att ifrågasätt­a saker som jag trodde var fakta.

Under arbetet med den här boken med frågor och svar har jag gjort alla möjliga överraskan­de, fascineran­de upptäckter.

Visste du till exempel att rymddräkte­n som Neil Armstrong bar när han landade på månen hade tillverkat­s av en behåproduc­ent? Eller att du skulle kunna springa ifrån en Tyrannosau­rus rex? ( Jurassic Park har en del missförstå­nd på sitt samvete.)

I det här numret kan du läsa om mängder av fascineran­de fakta och forsknings­rön. Du får veta varför tigrar är randiga, om elefanter någonsin glömmer, hur bra hajar är på att lukta sig till blod och hur snabbt den svarta mambans gift dödar. Läs om vad den Stora krossen skulle innebära, vad mörk materia är, hur astronaute­r gör när de behöver gå på toa och vem som äger månen. Få inblick i hur formel E-bilar funkar och hur geckoödlan kan klättra på väggarna som spindelman­nen. Och få förklaring­en till varför vitlök ger dålig andedräkt och svettiga fötter luktar ost.

När du har plöjt igenom den här boken är du väl rustad för att konversera med experter som en jämlike, trygg i förvissnin­gen om att ingen vid bordet vet mer än du.

Trevlig läsning!

Katter tvättar sig själva

genom att slicka på pälsen titt som tätt. Det

gör att inget lager av hudfett samlas i den, och katters päls är därför fluffigare och mindre vattenavvi­sande än

hundars. Det gör att katter blir kallare när de blir blöta och pälsen känns tyngre. Men alla katter skyr inte vatten. Bengal och turkisk van är

två kattraser som gillar att simma.

 ??  ?? Varför hatar katter vatten?
Varför hatar katter vatten?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden