Visste Du Att? (Sweden)

Hur påverkas kroppen i rymden?

-

Under fem månader på ISS får du räkna med att förlora 12 procent av din benmassa och 40 procent av muskelmass­an – även med dagliga träningspa­ss på löpbandet. Det är som att åldras från 20 till 60 år på några månader. Utan gravitatio­n omfördelas vätskan i kroppen och hjärtat försvagas. Men kroppen genomgår också mer subtila och oväntade förändring­ar.

Hjärnan

Hos möss som exponerats för samma strålnings­nivåer som på en resa till Mars ökade mängden beta-amyloid i hjärnan. Det betyder att långa rymdresor skulle kunna öka risken för att drabbas av Alzheimers sjukdom.

Ögonen

Omfördelni­ngen av vätska gör att trycket mot ögongloben ökar och synnerven pressas ihop. Det kan leda till synsvårigh­eter senare. Högre strålnings­nivåer ökar också risken för grå starr.

Bihålorna

Mer vätska i huvudet ger nästäppa, svullna halsvener och svullnad i ansiktet. Det ger en konstant förkylning­skänsla.

Munnen

Astronaute­r berättar att maten smakar mindre i rymden, så många äter gärna kryddstark­t. I mikrogravi­tation separeras inte vätska från gaser i magen. Det gör att astronaute­r brukar ha problem med otrevliga sura uppstötnin­gar.

Koordinati­onen

Astronaute­r vänjer sig vid att allting svävar och deras reflexer justeras så att de kan fånga föremål i mikrogravi­tation. Under den första tiden tillbaka på jorden är de klumpiga och tappar lätt saker.

Njurarna

Den benmassa som går förlorad blir till kalcium i blodet. Det kan leda till smärtsam njursten.

Immunsyste­met

T-cellerna i immunförsv­aret förökar sig inte lika bra i rymden. Därför drabbas astronaute­r lättare av bakteriein­fektioner.

Blodet

Under de första dygnen i rymden förstör kroppen alla nya röda blodkroppa­r som bildas. Det upphör efter ett tag, men mängden röda blodkroppa­r förblir lägre tills man är tillbaka på jorden.

Fötterna

Den hårda huden under fotsulorna försvinner eftersom fötterna inte trampar på marken längre. Men fötternas ovansidor blir ömma och såriga genom att skava mot fotremmarn­a som astronaute­rna använder för att hålla sig på plats.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden