Visste Du Att? (Sweden)

VARFÖR ÄR VI VARMBLODIG­A?

-

Att vara varmblodig betyder att kroppen håller en viss temperatur oavsett hur kallt det är runt omkring. På fackspråk kallas det för homeoterm. Mindre än en procent av alla djurarter är homeoterma. I huvudsak är det bara däggdjur och fåglar som har den egenskapen.

Homeoterma djur bränner mer energi och behöver ungefär tio gånger så mycket föda. Men kemiska reaktioner går normalt snabbare vid högre temperatur, och en varm kropp kan hålla samma aktivitets­nivå när det är kallt, till exempel på natten, på vintern eller under jord. Många insekter kan inte flyga när det är för kallt eftersom deras flygmuskle­r inte kan dra ihop sig tillräckli­gt snabbt. Många reptiler måste ligga i solen i flera timmar på morgonen för att få upp värmen. Arter med reglerad kroppstemp­eratur har också kunnat utveckla särskilda enzymer som är anpassade för att verka effektivt inom ett specifikt temperatur­intervall. Nackdelen är att våra enzymer kan inaktivera­s vid kraftig nedkylning eller värmeslag, med följden att vi dör.

En annan teori är att homeotermi kan ha utvecklats för att bekämpa infektione­r. En studie från 2010 visar att det räcker med en kroppstemp­eratur på 36,7 °C för att slippa de flesta svampinfek­tioner. Däggdjur och fåglar får sällan svampinfek­tioner, men för fiskar är svamp ett problem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden