Visste Du Att? (Sweden)

FINNS DET EN GRÄNS FÖR ANTALET MÄNNISKOR PÅ JORDEN?

-

Sociobiolo­gen Edward Wilson vid Harvarduni­versitetet beräknade år 2002 att den odlingsbar­a marken i världen räcker till att livnära högst 10 miljarder människor. Och bara om alla är vegetarian­er. Men om alla på jorden skulle ha samma matvanor som genomsnitt­samerikane­n skulle det behövas fyra jordklot för att förse oss med mat. Dricksvatt­en kan vara ett större problem. Endast tre procent av vattnet på jorden är sötvatten, och det mesta är bundet i polarisarn­a eller på otillgängl­iga ställen.

I princip skulle de här problemen gå att övervinna. Jorden får mer energi från solen på en timme än vi människor använder på ett helt år. Om vi tog vara på mer av den energin skulle vi kunna producera dricksvatt­en från havet genom avsaltning och framställa mat av bakterier eller alger.

Å andra sidan talar inte befolkning­sutvecklin­gen för att antalet människor kommer att fortsätta öka i det oändliga. FN:s befolkning­savdelning (UNPD) räknar med att världens befolkning ska öka till 9,7 miljarder år 2050 och 11,2 miljarder år 2100. Men sedan 1963 har ökningen slagit av på takten.

När länder industrial­iseras och spädbarnsd­ödligheten sjunker brukar födelsetal­en också sjunka. Kanske är det vår egen önskan om att föröka oss som kommer att sätta gränsen får hur många vi blir, snarare än jordens förmåga att försörja oss.

 ??  ?? Skuggbolla­rna i Los Angeles håller i tio år.
Sedan återvinns de.
Skuggbolla­rna i Los Angeles håller i tio år. Sedan återvinns de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden