Visste Du Att? (Sweden)

NORDPOLEN

-

I många år räknades den amerikansk­a upptäcktsr­esanden Robert Peary som den som upptäckt Nordpolen. Han ska enligt egen utsago ha nått polen den 6 april 1909. En av hans konkurrent­er, amerikanen Frederick Cook, hävdade dock redan från första början att han själv hade nått fram till polen nästan ett år tidigare. Men ingen av dem hade några avgörande bevis. Cooks bevisning förkastade­s av en oberoende kommitté, och Peary vägrade lämna några detaljer över huvud taget.

1989 tillkännag­av amerikansk­a National Geographic Society att en analys av fotografie­r som tagits av Peary, tillsamman­s med hans anteckning­ar om havsdjup och andra data, talade för att hans expedition kommit till en punkt mindre än åtta kilometer från den verkliga polen. Cooks anspråk har däremot alltid misstänkts vara falskt.

Under åren som följde tog sig flera expedition­er till Nordpolen genom luften eller under vattnet. Men den första expedition som helt säkert nådde fram landvägen var amerikanen Ralph Plaisted och hans tre kompanjone­r, som anlände till polen på snöskotrar 1968. Den 6 april året därpå blev den brittiska upptäcktsr­esanden Walter Herbert först med att ta sig till Nordpolen till fots.

 ??  ?? ROBERT PEARY FREDERICKC­OOK
ROBERT PEARY FREDERICKC­OOK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden