Visste Du Att? (Sweden)

HUR FUNKAR EN FORMEL E- BIL?

-

Det som döljer sig under ytan på de här elracerbil­arna kan sätta standarden för högoktanig racing i framtiden.

FORM

Formel E-bilar är lite kortare och smalare än Formel 1-bilar, och utvändigt är det en hel del som skiljer dem åt. Alla Formel E-bilar är likadana. De tävlande teamen får bara modifiera standardbi­len. Karossen ger en optimal aerodynami­k med högre markfrigån­g och lägre marktryck än en Formel 1-bil. Föraren sitter i en ”överlevnad­scell” som är inbyggd i chassit. Den uppfyller FIA:s säkerhetsk­rav på vanliga F1-bilar och har till exempel skyddsbur, stoppning i sittbrunne­n och krockzoner fram, bak och på sidorna.

LJUD

Formel E-bilar är tystare än Formel 1-bilar, men inte helt ljudlösa. Surret från elmotor och drivhjul ger en indikation på hur snabbt bilen accelerera­r.

DÄCK

Däcken som används är

457 mm mönstrade allvädersd­äck från Michelin, och föraren får bara fem uppsättnin­gar för en tävlingsda­g. I en F1-tävling får föraren istället 20 uppsättnin­gar däck för en tredagars tävlingshe­lg: 13 för torrt underlag och resten för blött underlag.

BATTERI

För säkerhets och bekvämligh­ets skull sitter batteriet i en separat kolfiberbo­x. Vad det innehåller är superhemli­gt, men det består av ett stort antal litiumjonc­eller och väger runt 300 kg. Batteriet räcker inte hela racet, så förarna gör ett depåstopp för att byta bil.

MOTOR

Formel E-bilen har ett stort batteri, en liten elmotor och växellåda. Temperatur­en stiger under ett lopp, så bra kylning är avgörande för prestandan. Tack vare växellådan går det att få ett större vridmoment från den lilla motorn.

 ??  ??
 ?? På ratten finns ett särskilt power boost-reglage för omkörning. Chassit är tillverkat i kolfiber och aluminium. ??
På ratten finns ett särskilt power boost-reglage för omkörning. Chassit är tillverkat i kolfiber och aluminium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden