Visste Du Att? (Sweden)

Ett kontroller­at flöde

- SPIELBERG ÖSTERRIKE

Max Verstappen kör sina sista övningsvar­v inför österrikis­ka Grand Prix den 3 juli 2016, omgiven av de röda och vita ränderna på racerbanan Red Bull Ring. Den belgisk-nederländs­ka föraren och hans Red Bull RB12 slutade på en andraplats, 5,7 sekunder efter Lewis Hamilton.

I Formel 1 gäller det att minska luftmotstå­ndet så mycket som möjligt. Det gör man med hjälp av exempelvis spoilrar, vingar och tunnlar som leder luften runt bilen. Bilens underrede är också noggrant designat för att styra luften uppåt istället för neråt. Det skapar ett högre tryck ovanifrån, vilket gör att bilen ligger som klistrad på banan.

RB12 har flera avancerade aerodynami­ska detaljer, till exempel tunnlar som leder luften upp på bilens ovansida, och framaxlar som kan kontroller­a luftflödet bakom hjulen. Konstrukti­onen gör att luftflödet är laminärt: det följer ordnade linjer längs bilen istället för att gå i slumpmässi­ga, turbulenta flöden. I Formel 1 kan minsta lilla förbättrin­g räcka för att öka stallets chanser på tävlingsda­gen.

 ?? FOTO: GETTY ??
FOTO: GETTY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden