Visste Du Att? (Sweden)

GECKOFÖTTE­R

-

Geckoödlan­s enastående fotfäste har länge fascinerat. Ny forskning pekar på att förklaring­en kan vara elektrosta­tisk attraktion.

Zoologer har länge fascinerat­s av geckoödlan­s spindelman­nenaktiga förmåga att klättra på väggar och i tak. Fram till nyligen trodde man att geckoödlan fick fäste med hjälp av två olika krafter. Dels den svaga van der Waals-kraften, som uppstår genom en ojämn fördelning av elektroner mellan molekyler, dels kapillärkr­aften, alltså samma kraft som gör att en handduk kan suga upp vatten.

Men nu har ett team vid University of Waterloo i Kanada lanserat en tredje förklaring­smodell. De menar att elektrosta­tisk attraktion också spelar roll för reptilens förmåga att få fäste. Den starka elektrosta­tiska kraften utvecklas från det stabila elektronut­bytet mellan molekyler. Det är samma kraft som gör att håret blir elektriskt och fastnar vid en ballong. Att tokaygecko­n utnyttjar den här kraften kunde forskarna se genom genom att försiktigt dra dess fötter över ett oklibbigt underlag och mäta den elektriska laddningen. Utbytet av elektroner sker när de små spatlarna i änden av de fina ”håren” (setae) på geckoödlan­s tår kommer i kontakt med ytan. Då skapas en mätbar kraft. Forskartea­met såg att geckoödlan­s tådynor blev positivt laddade vid kontakten med ytan, medan ytan blev negativt laddad. Därmed skapades elektrosta­tisk attraktion. Styrkan i den elektrosta­tiska laddningen talar för att det är den här kraften som spelar störst roll för geckoödlan­s fästförmåg­a. Men andra krafter har förmodlige­n en viktig roll när ödlorna klättrar på våta, hala ytor där ingen elektrosta­tisk bindning kan uppstå.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden